Volledig scherm
Het nieuwe gemeentewapen van Zevenaar © Jan Ruland van den Brink/beeldbewerking DG

Dit is het nieuwe wapen van Zevenaar

ZEVENAAR - Nu Zevenaar en Rijnwaarden zijn samengevoegd, heeft de nieuwe gemeente een nieuw wapen. In dat nieuwe gemeentewapen zijn elementen van zowel de voormalige gemeente Zevenaar als voormalig Rijnwaarden verwerkt. De Hoge Raad van Adel heeft het wapendiploma inmiddels overhandigd aan burgemeester Lucien van Riswijk. 

Gemeenten zijn niet verplicht een wapen te voeren, maar kunnen er een laten ontwerpen na een herindeling. Dat geldt ook voor waterschappen. De Hoge Raad van Adel heeft daarbij een adviserende rol. Sinds 24 december 1814 heeft deze Raad alle bestaande wapens geïnventariseerd. Het gemeentewapen van Zevenaar is onder meer te vinden op trouwboekjes, de toga van de trouwambtenaar en briefpapier dat door de burgemeester bij speciale gelegenheden wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor condoléances.

Kosten

Wat de kosten zijn voor het vervangen van het Zevenaarse gemeentewapen, is nog niet helemaal duidelijk. Advies en begeleiding door de Hoge Raad van Adel kost 800 euro. De kosten voor 600 nieuwe trouwboekjes en acht huwelijksaktemappen bedragen 10.000 euro.

Nieuwe toga’s voor de trouwambtenaren moeten nog worden besteld. Ook een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester moet nog worden besteld; op deze ketting staat ook het gemeentewapen. Een ontwerp is er nog niet. Hoe hoog de kosten voor de nieuwe ambtsketen zijn, is nog niet duidelijk.

Het wapen bestaat uit de volgende onderdelen.

De kroon

De kroon erboven - met drie bladeren en twee parels - is geen onderdeel van het wapen, maar mag aan elk wapen worden toegevoegd. De Hoge Raad van Adel adviseert over een nieuw wapen, dat vervolgens bij koninklijk besluit wordt verleend. Zevenaar voert overigens geen vlag met het gemeentewapen, maar met het logo van de gemeente.

Volledig scherm
De kroon van het gemeentewapen Zevenaar. © Zevenaar

Het tolhek

Het tolhek voor de burcht op het nieuwe gemeentewapen staat omschreven als een ‘slagboom van zilver’. Het is afkomstig van het wapen van de voormalige gemeente Rijnwaarden en verwijst naar Tolkamer: de naam van dit dorp stamt uit de tijd dat schippers tol moesten betalen om de rivier over te kunnen steken, bij de zogenaamde tol-kamer.

Volledig scherm
Het tolhek van het gemeentewapen van Zevenaar. © Zevenaar

Karbonkel

Een karbonkel is een heraldisch motief: een achtarmig kruis, uitlopend in lelies. Het karbonkel is afkomstig van het wapen van het graafschap Kleef, dat in 1487 stadsrechten aan Zevenaar verleende. Op het vroegere wapen van Kleef is onder het karbonkel een zilveren schild te zien. Het siert het wapen van Zevenaar sinds 1958.

Volledig scherm
De karbonkel van het gemeentewapen van Zevenaar. © Zevenaar.

De burcht

Ook de burcht op de rechterhelft van het nieuwe Zevenaarse wapen is afkomstig van het wapen van de voormalige gemeente Rijnwaarden. Dáárvoor sierden zowel burcht als tolhek het wapen van de gemeente Herwen en Aerdt. Die gemeente werd in 1985 samengevoegd met Pannerden. De burcht stond vroeger tussen Lobith en Spijk. 

Volledig scherm
De toren van het gemeentewapen van Zevenaar. © Zevenaar

De Z van Zevenaar

De zwarte, gotische letter Z is afkomstig van een van de oudste stadszegels van Zevenaar. In 1515 kwam de letter op een schepenzegel voor. Deze zegels waren tot 1733 in gebruik. Aanvankelijk stonden drie zwarte gotische letters Z op het Zevenaarse gemeentewapen. Sinds 1958 is dat op advies van de Hoge Raad van Adel nog maar één letter Z.

Volledig scherm
Het schild van het gemeentewapen van Zevenaar. © Zevenaar

Liemers