Volledig scherm
Vier afleveringen van Floris zijn in Doesburg te zien tijdens de Open Monumentendag. © RV

Dit zijn de hoogtepunten van de Open Monumentendag in de Liemers

DOESBURG/TOLKAMER - Bootjevaren, struinen langs kanalen, Floris en een hele oude kerk. Het kan allemaal tijdens de Open Monumentendag in de Liemers. De redactie zet enkele hoogtepunten op een rij.

1. Struinen

Het Netterdense Grenskanaal loopt precies over de grens met Nederland en Duitsland. Langs en in het kanaal liggen tal van bijzondere monumenten. De watergang en de technische waterregelwerken zijn echter nauwelijks bekend, terwijl ze zo belangrijk zijn. Medewerkers van Rijkswaterstaat geven zaterdag tekst en uitleg tijdens de wandeling, die om 14.15 uur begint vanaf de Netterdensche Brücke, adres Netterdensche Strasse 421, Emmerik. Wandelaars moeten goed ter been zijn.

2.  Floris

Voer voor jong en oud: de serie Floris met Rutger Hauer in de hoofdrol. Vier afleveringen van deze iconische serie zijn zaterdag te zien in Het Arsenaal in Doesburg. De serie is Nederlands gesproken en uitgevoerd in zwart-wit en vertelt over de avonturen van ridder Floris in de Middeleeuwen. 'Een heerlijk stukje nostalgie', ronkt het persbericht. Met gratis toegang. De film begint om 14 uur.

3. Galluskerk

De Galluskerk in Angerlo is één van de oudste kerken van Nederland. En niet eens zo bekend. En dat mag wel eens veranderen, vinden de organisatoren van de Open Monumentendag. De kerk stamt uit de vroeg-romaanse periode van na 900 en is zeker het bezichtigen waard. Van 13.00 tot 16.00 uur staan de deuren open. 

4. Bootje varen

Liefhebbers van een boottochtje naar Emmerik kunnen zich zondag om 11.00 en 14.30 uur melden aan de kade van Tolkamer. Daar ligt de MPS Graaf van Bylant klaar om af te varen richting Emmerik. Om 12.15 en 16.15 uur vaart het schip weer terug naar Tolkamer. Tijdens de tocht kunnen de opvarenden genieten van de natuur en van een fototentoonstelling over het leven in Tolkamer en Lobith in de tijd dat er nog Europese grenzen waren.

5.  Van Esserenhuis

Kleuterschool, huishoudschool, jongenspastoraat, bibliotheek, het Stadsmuseum. Het Joannes van Esserenhuis in 's-Heerenberg is al door heel wat mensen bezocht in tal van hoedanigheden. Om al die activiteiten te bundelen, is bedacht om een expositie te maken met bijzondere herinneringen aan het gebouw. De herinneringen zijn voor een deel ingeleverd door stadgenoten. De expositie is zaterdag voor het eerst te bekijken in het Van Esserenhuis aan de Markt 3.

6. Getuigen

De jaren 60 komen zondag tot leven op de Europakade in Tolkamer. Acteurs van toneelvereniging d'Amateur nemen bezoekers vanaf 13.00 uur mee op een zwerftocht door Tolkamer met spannende verhalen over de douane, expediteurs, marechaussee en andere betrokkenen bij de internationale handel. 

7. Mannenkoor

De Open Monumentendag in Doesburg wordt zaterdag afgesloten met een concert door het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor in de Gasthuiskerk. De mannen brengen een speciaal programma van 45 minuten. Het optreden is na de feestelijke uitreiking van de Snappenburg de Vriesprijs aan de eigenaar van een bijzonder gerestaureerd pand in Doesburg. Aanvang 17 uur.

Het volledige programma van de Open Monumentendag is terug te vinden op openmonumentendag.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers