De schotten worden geplaatst.
Volledig scherm
PREMIUM
De schotten worden geplaatst. © Jan Ruland van den Brink

Droge voeten voor inwoners Tolkamer en Lobith: schotbalken glijden soepel in coupure

TOLKAMER/ LOBITH - Mocht hoogwater in de Rijn dreigende vormen aannemen, dan kan het achterland wat geruster zijn dat het droge voeten houdt. De afsluiting van de coupure in de Boterdijk in Tolkamer functioneert zoals het hoort. Dat werd duidelijk uit de test die mannen van Waterschap Rijn en IJssel zaterdag uitvoerden.

6 reacties

 • Eelco de Boer

  1 jaar geleden
  Zucht, sommige mensen blijven naar problemen zoeken die er niet zijn. De schotten gaan er als voorzorgsmaatregel in, dus als aan beide zijden de weg nog droog is, niet als er al een overstroming of dijkdoorbraak heeft plaatsgevonden (dan ben je immers te laat). Dus dan kan de kraan gewoon onder het viaduct door alvorens de schotten te plaatsen. En zoals reeds gezegd: Op zo'n moment is het wegkomen van de kraan de minste van de zorgen die je dan hebt.
 • Michel Van de Zand

  1 jaar geleden
  @ Eelco, weet jij bij welke waterstand de schotten erin gaan?Dan mag die kraan helemaal niet meer over de dijk (te zwaar).Heb jij eens goed gekeken naar de NAP hoogtes in Duitsland en naar het oorspronkelijke stroomgebied van de Rijn?Kijk dan vooral naar de kaart van 1648 daar kun je goed zien waar de lager gelegen delen zijn,wetende dat de dijken bij Köln en verder richting NL niet op delta hoogte zijn,komt het water gewoon via de achterdeur binnen. Suc6 met je zoektocht.
 • Eelco de Boer

  1 jaar geleden
  @Michiel, De dijk dient in de praktijk tegenwoordig vooral ter partionering. Als er ergens een dijk doorbreekt, dan stroomt niet meteen alles vol. Dat voorkomt schade en tevens heb je dan nog de kans om naar een hoger gebied te vluchten. En als er eenmaal water tegen de schotten aan stroomt, is het wegkomen van de kraan de minste van de problemen die je dan hebt....
 • Michel Van de Zand

  1 jaar geleden
  @ Eelco, je moet je afvragen waar het water echt vandaan komt. In Duitsland zijn de dijken niet zo hoog, dus het water kan via Köln/Kleve/Emmerich naar ons komen en dan is het al aan de andere kant van de dijk. Tevens goed te zien dat de kraan aan de "verkeerde" kant van de coupure staat, vraag me af hoe deze daar wegkomt als de schotten geplaatst zijn, door Tolkamer over de dijk (waar je dan niet meer overheen mag, noodverordening). Ach ja kleinigheidjes hou je altijd.
 • Eelco de Boer

  1 jaar geleden
  @ M.W. Ik zou zeggen ga voor de grap eens zelf ter plaatse kijken alvorens te roeptoeteren. Tolkamer ligt aan beide zijden van de dijk waarin deze schotten geplaatst worden. De boterdijk splitst het dorp in tweeën.

Liemers