Ds Jonkersschool in Lathum begint schooljaar met een vloer waarop je springend kunt leren

LATHUM - Het nieuwe schooljaar van de ds Jonkersschool in Lathum is maandag begonnen met de ingebruikname van een zogenaamde Active Floor. De Active Floor is een interactieve beweegvloer waarop kinderen kunnen spelen en bewegen, terwijl ze tegelijkertijd ook nog wat opsteken.

De burgemeester van Zevenaar, Luciën van Riswijk, verrichtte maandagochtend de officiële ingebruikname. De ds Jonkersschool wil met deze aanvullende leermethode de motorische, sociale en cognitieve vaardigheden van alle leerlingen verder ontwikkelen. De Stichting Vrienden van de Lathumse School hebben de Active Floor aangekocht. 

Frank de Bruin, schooldirecteur van de ds Jonkersschool, vertelt: ,,Wij vinden bewegend leren belangrijk in het onderwijs. Er zijn kinderen die leren uit een boek en er zijn kinderen die moeite hebben met stilzitten en het fijn vinden om te bewegen. En hoe mooi is het als je dit kan combineren, bewegen en leren tegelijk. De kinderen kunnen ook zelf spelletjes programmeren en als die goed in elkaar zitten, worden deze gedeeld met de rest van de wereld.”

De burgemeester van Zevenaar komt hem opent de Active Floor op de Ds Jonkersschool in Lathum.
Volledig scherm
De burgemeester van Zevenaar komt hem opent de Active Floor op de Ds Jonkersschool in Lathum. © Jan Ruland van den Brink

Met de tijd mee

Quote

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Er ligt veel wetenschap­pe­lij­ke bewijs dat het belang hiervan aantoont

Frank de Bruin, Schooldirecteur van de ds Jonkersschool

Daarnaast vindt de school het belangrijk om met de tijd mee te gaan. ,,We vinden het altijd leuk om te zien dat de kinderen nieuwsgierig zijn in wat ze gaan leren en dat lukt met deze vloer. We kunnen zo veel vakken aanbieden als Engels, rekenen, tafels, spelling, alles zit erop.”

De vloer is 5 bij 6 meter en heeft een beamer die opdrachten geeft aan de kinderen om al bewegend sommen te maken of woordjes te leren. ,,Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Dit doen we steeds minder. Er ligt veel wetenschappelijke bewijs dat het belang hiervan aantoont. Active Floor geeft kinderen de mogelijkheid om te leren op de manier die voor hen het meest natuurlijk is: door te bewegen.”

Voor de Lathumse school is deze nieuwe lesmethode mede een manier om het teruglopend aantal leerlingen te stoppen. Die telt nu 46 tot 48 leerlingen. Als dat aantal onder de 40 zakt, moet de school sluiten. 

De burgemeester van Zevenaar komt hem opent de Active Floor op de Ds Jonkersschool in Lathum.
Volledig scherm
De burgemeester van Zevenaar komt hem opent de Active Floor op de Ds Jonkersschool in Lathum. © Jan Ruland van den Brink
Kinderen spelen op de eerste schooldag van de Ds Jonkersschool in Lathum.
Volledig scherm
Kinderen spelen op de eerste schooldag van de Ds Jonkersschool in Lathum. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers