Volledig scherm
PREMIUM
De Rijn bij Lobith. © Jan Ruland van den Brink;

Duitse medicijnen vervuilen ‘onze’ Rijn

LOBITH - Ondanks internationale afspraken is de Rijn de afgelopen jaren niet schoner geworden. Bij Lobith, waar de rivier Nederland binnenkomt, worden onder andere hoge concentraties geneesmiddelen als metformine gevonden, uitgeplast door Duitse diabetespatiënten. 

,,Als die stijging doorzet, zullen we meer moeten zuiveren om het uit het drinkwater te houden.” Dat zegt Gerard Stroomberg, directeur van RIWA-Rijn.

De vereniging van drinkwaterbedrijven langs de Rijn presenteerde vorige week haar jaarrapport over de Rijn in 2018. ,,Helaas”, zegt Stroomberg, ,,is de rivier nog steeds niet zo schoon als we zouden willen.” 

2018 was een jaar van uitersten voor de Rijn, stelt RIWA-Rijn. Het jaar begon erg nat, waardoor er bij Lobith zeer veel water het land binnen kwam. Door de lange, droge periode in de zomer, nam de waterhoeveelheid aanzienlijk af, tot de laagste stand in 20 jaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers