Volledig scherm
Sinterklaas in Spijk (1975). © Kunstwerk! Liemers Museum

Een feest der herkenning: duizenden digitale foto's uit de Liemers

ZEVENAAR/ SPIJK - De Liemers heeft vanaf nu een eigen digitale fotobank. Op de website liemersinbeeld.nl staan zo’n vijftienhonderd historische foto’s die een beeld schetsen van het leven in deze regio. Wat te denken van Sinterklaas in Spijk op 30 november 1975, Huis Rijck in Zevenaar omstreeks het jaar 1900 (linksboven) en het beschadigde huis Aerdt na de Tweede Wereldoorlog (linksonder). 

Wie op de website zoekt op ‘Lathum’, krijgt nog nul resultaten. ‘Zevenaar’ levert 75 foto’s op en ‘Pannerden’ liefst 176. De beeldbank Liemers in Beeld staat sinds vorige week online, maar het is de bedoeling dat er nog duizenden foto’s bij komen, afkomstig van de historische verenigingen en van de inwoners.

Processie en carnaval

Volledig scherm
Huis Rijck in Zevenaar omstreeks 1900. © Kunstwerk! Liemers Museum

 ,,Er staat nu en mooie selectie op van Kunstwerk! Liemers Museum”, vertelt Bibi Bodegom, coördinator van het project, waar alle Liemerse historische verenigingen, Streekarchivariaat de Liemers en Doesburg en het Liemers Museum bij betrokken zijn. ,,Je kunt ook zoeken op thema’s als processie, carnaval en verenigingen. Mensen kunnen straks ook hun eigen fotoverzameling toevoegen.” Vooralsnog is het niet mogelijk om foto’s van de website te bestellen en af te laten drukken. 

Om het historische vuurtje in de Liemers aan te wakkeren, wordt op het Facebookaccount van Liemers in Beeld wekelijks een oude foto gepost. Een kleurenfoto van het dweilorkest de Tollus Bras Bende uit Tolkamer leverde al heel wat reacties op. 

Volledig scherm
Oorlogsschade Huis Aerdt. © Kunstwerk! Liemers Museum
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers