Volledig scherm
Het voormalige pand van Flynth advsieurs op Mercurion in Zevenaar, waar zondag de eerste arbeidsmigranten hun intrek nemen. © theo kock persfotografie

Eerste buitenlandse arbeiders naar nieuw pension op Mercurion: ‘Druppel op gloeiende plaat’

ZEVENAAR - Naar verwachting nemen zondag de eerste buitenlandse arbeiders hun intrek in het nieuwe pension op het Zevenaarse bedrijventerrein Mercurion. Vrijdag is de feestelijke opening van het pension, dat is gevestigd in het voormalige pand van Flynth adviseurs. 

In het nieuwe migrantenpension kunnen 64 mensen drie tot zes maanden verblijven. Dat aantal is een druppel op de gloeiende plaat, volgens René Derksen van Cervo Dienstverlening, een uitzendbureau voor arbeidsmigranten. Er is een groot tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten in de regio. Alleen al in Zevenaar zijn meer dan duizend slaapplekken voor arbeidsmigranten nodig, liet de bedrijfscontactfunctionaris van deze gemeente eerder dit jaar weten tijdens een informatieve bijeenkomst. 

‘In totaal 3.500 plekken nodig’

Volgens Derksen zijn in de Liemerse gemeenten, inclusief Montferland, in totaal 3.500 plekken voor buitenlandse arbeiders nodig. Nu wonen zij vaak met te veel mensen en zonder begeleiding in een eengezinswoning. Ook verblijven ze op campings en in chaletparken. 

Bovendien verblijft een groot aantal arbeidsmigranten dat werkzaam is in Nederland, in het Duitse Emmerik. Hoeveel dat er precies zijn, is niet bekend.  Emmerik kent tegen de 4000 geregistreerde arbeidsmigranten op de totale bevolking van ruim 31.000

XXL Distributiecentrum

Volgens Derksen neemt het aantal arbeidsmigranten in de regio de komende jaren sterk toe. Dat hangt samen met de groeiende bedrijvigheid, onder meer in de logistieke sector. Onder meer op DocksNLD in Montferland en op het XXL Distributiecentrum in Zevenaar, waarvoor woensdagmiddag symbolisch de eerste paal de grond in gaat, zijn veel nieuwe medewerkers nodig. Derksen: ,,Naar verwachting moet een aantal uit het buitenland komen, omdat hier niet genoeg arbeidskrachten beschikbaar zijn.”

Liemers