Volledig scherm
Dreamfields in 2019. © Jan Ruland van den Brink

Einde voor Dreampop op Rhederlaag, vertrek van Dreamfields dreigt

ZEVENAAR/ LATHUM - Er komt geen nieuwe editie van Dreampop, het festival voor jong en oud bij recreatieplas Rhederlaag. Ook is niet zeker of Dreamfields Festival, dat dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden, vanaf 2021 in de gemeente Zevenaar blijft.

Reden voor organisator Matrixx Events om te stoppen met Dreampop is de belastingheffing die de gemeente wil opleggen voor commerciële evenementen met meer dan 10.000 bezoekers. Dat zou betekenen dat de prijs voor een toegangsticket fors omhoog gaat. 

'Voor iedereen betaalbaar’

Ondernemer David Brons, eigenaar van Matrixx, vindt dat onacceptabel. ,,Wij hebben een grote, mainstream doelgroep. Dreampop is een festival voor jong en oud, een kaartje kost 25 euro. We willen tickets voor iedereen betaalbaar houden.”

Tekst loopt door onder foto.

Volledig scherm
Een impressie van Dreamfields 2019. © Jan Ruland van den Brink

De nieuwe belastingheffing is de zogenoemde vermakelijkhedenretributie die Zevenaar wil gaan invoeren voor commerciële evenementen met meer dan 10.000 bezoekers. Binnen de gemeentegrenzen zijn dit alleen Dreamfields en Dreampop. De vermakelijkhedenretributie is een van de tientallen maatregelen die Zevenaar heeft bedacht om de gemeentekas te spekken. Dat is nodig omdat de gemeente kampt met een tekort van 7,7 miljoen euro. 

Besluit om te stoppen

Brons werd in oktober vorig jaar op de hoogte gebracht van de nieuwe belastingheffing, die op dat moment 80.000 euro bedroeg. Het programma voor Dreampop was toen nog niet rond.

,,Ik moest een besluit nemen. In december kreeg ik bericht dat de heffing 4 procent lager zou worden. Dat vind ik onzorgvuldig. Ik heb de beslissing om met Dreampop te stoppen al in november moeten nemen”, liet Brons donderdagavond weten tijdens de vergadering van de commissie.

Quote

Ik heb de beslissing om met Dreampop te stoppen al in november moeten nemen

David Brons, Organisator Dreampop en Dremfields

30.000 danceliefhebbers

De drie edities van Dreampop trokken jaarlijks ongeveer 10.000 bezoekers. Dreamfields, dat op 11 juli voor de tiende keer op het Rhederlaag wordt gehouden, trekt elk jaar pakweg 30.000 danceliefhebbers. Een kaartje voor Dreamfields kost zo’n 50 euro. Om Zevenaar enigszins tegemoet te komen, wil Brons de prijs van een ticket met maximaal 25 eurocent verhogen. Dat zou de gemeente 7.500 euro opleveren. Verder dan de tariefstijging van 25 cent per kaartje wil hij niet gaan. Stemt Zevenaar daar niet mee in, dan wijkt Dreamfields volgens Brons uit naar een andere locatie.

Tegenbegroting

Coalitiepartijen Lokaal Belang en CDA noemen de belastingheffing voor Matrixx Events ‘alleszins redelijk’. De oppositiepartijen - PvdA, VVD, D66, SP, GroenLinks en Sociaal Zevenaar - denken daar anders over. Zij willen Matrixx Events tegemoet komen om Dreamfields in de gemeente Zevenaar te houden. 

Bij de begrotingsbehandeling in november kwam de oppositie met een tegenbegroting. Die werd door Lokaal Belang en CDA van tafel geveegd. In de raadsvergadering van 29 januari beslist de gemeenteraad over de vermakelijkhedenretributie.

Ben je ooit op Dreampop geweest en ga je het missen nu het verdwijnt? Mail naar redactie.liemers@gelderlander.nl 

Liemers