Volledig scherm
Ad Grob presenteert zijn studie over Herwen in de 20ste eeuw op Huis Aerdt. Het hele dorp was uitgenodigd. De prsentatie kon in vier verschillende zaaltjes worden gevolgd. © theo kock persfotografie

Emmers koffie voor fraaie presentatie over Herwen

HERWEN - Ze hingen er met de benen uit in Huis Aerdt. Liefst 275 Herwenaren wilden de presentatie over het heden en verleden van het eigen dorp, in woord en beeld  gemaakt door Ad Grob, niet missen. 

Grob heeft jarenlang ansichten en foto's van Herwen verzameld voor zijn presentatie. Een hobby die hij overgenomen heeft van een oom van zijn moeder. In Herwen kent  Grob elk huis. Als hij een foto onder ogen krijgt, kan hij meteen thuisbrengen waar deze is genomen. Voor zijn verzameling reisde Grob het hele land door, dronk emmers koffie en werd zelfs door een hond gebeten.  

Last van het water

Met oude kaarten van Herwen als leidraad, nam de presentatie kijkers mee door de geschiedenis van Herwen. Eerst door het buitengebied, waar straatnamen als Herwensedijk, Polderdijk, Geitenwaard en Ossenwaard duidelijk maken dat Herwen aan het water ligt.

Het dorp had regelmatig last van dat water, bijvoorbeeld toen in 1926 de dijk bij Pannerden doorbrak en voor het laatst in 1995, toen het hoge water voor grote problemen zorgde. In de presentatie  werden boerderijen getoond zoals ze in het verleden werden gefotografeerd, met daarbij de namen van families die er woonden. Grob realiseerde zich dat hij wellicht niet alle namen heeft kunnen invullen.

Het Leugenbankje

Het gonsde af en toe in de zaal op momenten dat het publiek zich gebeurtenissen herinnerde. Zoals woningbranden of de sloop van monumentale panden. En er werd gelachen bij een foto van het Leugenbankje.

Na een pauze kwamen recentere foto's aan bod, die lieten zien hoe Herwen na de oorlog is gegroeid. Bevolkingsgroei en oorlogsschade maakten nieuwbouw noodzakelijk. Ook bewoners van huizen die werden afgebroken omdat dijkverhoging noodzakelijk was, kregen een woning in het dorp.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers