Het eerste fietspad in Gelderland van grasfalt: asfalt met olifantsgras.
Volledig scherm
Het eerste fietspad in Gelderland van grasfalt: asfalt met olifantsgras. © DG

Fietsen over asfalt met olifantsgras

ZEVENAAR - In Zevenaar is maandagmiddag een fietspad van grasfalt geopend. Geen gewoon asfalt, maar asfalt met olifantsgras. Een primeur voor Gelderland.

Het fietspad is 600 meter lang en loopt vanaf de rotonde bij het Witte Kruis in Babberich. Het sluit aan op het fietspad aan de Paddestoel bij Oud-Zevenaar. Het is een nieuwe, snelle fietsverbinding tussen Babberich en Zevenaar. Het fietspad van grasfalt is een zogenoemd circulair fietspad. ,,Dat houdt in dat je bewust omgaat met de grondstoffen die je gebruikt’’, zegt wethouder Carla Koers. ,,De circulaire economie is een andere, duurzame manier van produceren en consumeren.’’

Racefiets

Het Zevenaarse fietspad werd geopend door Koers en Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer. Hij kwam daarvoor op de racefiets naar Zevenaar. Het nieuwe fietspad heeft hij maandagmiddag nog niet getest. In het Liemers College aan de Heerenmäten werd een mini-symposium gehouden over het circulaire fietspad. 

Ligninen

Olifantsgras leent zich voor meerdere doeleinden. Onder meer om te verwerken in asfalt, vanwege de lignine in de plant. ,,Die lignine kun je eruit halen; het vervangt de bitumen in het asfalt. Die zorgen dat het asfalt aan elkaar plakt’’, zegt Koers. 

(tekst loopt door onder foto)

Gedeputeerde Michiel Scheffer kwam op de racefiets naar Zevenaar om het eerste Gelderse fietspad van grasfalt te openen.
Volledig scherm
Gedeputeerde Michiel Scheffer kwam op de racefiets naar Zevenaar om het eerste Gelderse fietspad van grasfalt te openen. © DG

Het circulaire fietspad in Zevenaar is een proef. De kosten bedragen 200.000 euro. Het grasfalt werd gemaakt door de NTP Groep uit Angerlo. Het olifantsgras dat werd gebruikt is afkomstig uit Zevenaar; het wordt door het Zevenaarse bedrijf Miscancell verbouwd op bedrijventerrein 7Poort. 

Estafette

De provincie bezoekt in meerdere Gelderse gemeenten circulaire projecten. Dat gebeurt in het kader van de zogenoemde Gelderse Circulaire Estafette. Inmiddels zijn volgens Scheffer 24 gemeenten begonnen met zo'n circulair project. ,,Niet omdat ze kunstmatig iets gaan bedenken, maar omdat er al heel veel gebeurt op dit gebied.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers