Het UWV, foto ter illustratie
Volledig scherm
Het UWV, foto ter illustratie © ANP

Forse groei van het aantal WW-uitkeringen in de Liemers; vooral horeca en uitzendkrachten getroffen

ZEVENAAR - Het aantal inwoners van de Liemers met een WW-uitkeringen ligt met  2089 op dit moment hoger dan een jaar geleden. Dat is sinds jaren niet meer voorgekomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het UWV. In een maand tijd zijn er 212 mensen bijgekomen met een uitkering.

Vooral de horecamedewerkers en uitzendkrachten melden zich voor een WW-uitkering. In de horecasector groeide het aantal uitkeringen in april met tientallen procenten. Het gaat hierbij met name om koks en mensen in de bediening. Bij uitzendbedrijven nam het aantal nog meer toe. Deze medewerkers zijn werkzaam in tal van sectoren: van vrachtwagenchauffeurs, tot magazijnmedewerkers en van schoonmakers tot medewerkers van de klantenservice.

Relatief goed

De Liemers hoort bij de regio Midden-Gelderland, met uitzondering van de gemeente Montferland. Die is door het UWV ingedeeld bij de Achterhoek. Midden-Gelderland zag het aantal uitkeringen in een maand tijd toenemen met 11,8 procent.  Dat is veel, maar nog niet zoveel als bijvoorbeeld de Achterhoek met 13,4 procent of het landelijke gemiddelde met 16,7 procent.

De grootste groei wat aantallen betreft zit in de gemeente Zevenaar, waar het aantal uitkeringen in een maand tijd groeide van 637 naar 706. Procentueel was de groei in Westervoort het hoogst met 15,7 procent, van 235 naar 272 uitkeringen. Het laagst was de groei in Doesburg en Duiven met 7,6 procent.

Ongekend

Het zijn ongekende cijfers voor de Liemers, die jaren te maken heeft gehad met een forse afname van het aantal inwoners met een WW-uitkering. In november van het vorig jaar telde de Liemers rond de 1800 uitkeringsgerechtigden, een laagterecord.

De verwachting werd eind vorig jaar nog uitgesproken dat dit aantal nog verder zou dalen de komende jaren. De coronacrisis heeft daar plotseling verandering in gebracht.

Liemers