Gelders Eiland schrikt en zit vol vragen over hoogwaterplannen

VideoSPIJK - Kan Emiel Stam uit Spijk straks nog boeren in zijn geboortedorp als de overheid bij extreem hoog water het gebied rond Lobith en Spijk onder water zet? Zijn melkveehouderij ligt op de plek waar een grote beweegbare waterkering moet komen. Die kan worden open gezet om het gebied onder water te zetten. 

3 reacties

  • Rijnwaardenaar

    5 jaar geleden
    Wetende dat het achterland (Westen) lager licht dan het Oosten en dat daar ca. 300-400 jaar geleden men is begonnen met het indammen (en daardoor verhogen van de waterstand) van de rivieren , zeg ik laten we daar eerst maar even de dijken verlagen/wegnemen en kijken we dan wat de waterstanden zullen zijn. Ter info zoek maar eens naar landkaarten van de jaren 1600. Lekkere reactie PetersN. NIMBY
  • Krombacher

    5 jaar geleden
    En dan spoelen we de oudjes(Lobede) en de rest van de in veertig jaar gebouwde woningen maar eventjes daarbij weg.Hopelijk heb jij daarvoor al een oplossing,of interesseert het je niet? Zit je ergens hoog en droog?
  • PetersN

    5 jaar geleden
    Terug naar de situatie van voor ca. 1960. Toen lag de overlaat bij Tolkamer en stroomde het water vandaar door de oude Rijn tot aan Elten. Niks nieuws onder de zon, en aanpassingen treffen kan altijd. Een familiebedrijf dat generaties op die plek zit, kent de situatie van vroeger dus heel goed.Het gebied is een overloopgebied geweest en moet dat, doordat we met zijn allen het klimaat veranderen (o.a. door veehouderij) weer worden. Het hoeft niet volgende week klaar te zijn, dus er is tijd genoeg om oplossingen te bedenken en te realiseren.