Volledig scherm
Hoewel het geluid van Dreamfields zaterdag tot 30 kilometer verderop was te horen, heeft dat niet tot klachten geleid. © Jan Ruland van den Brink

Geluid Dreamfields 30 kilometer verderop te horen, maar ‘binnen afgesproken norm’

LATHUM - Het festivalweekend van Dreamfields en Dreampop rond recreatieplas Rhederlaag bij Lathum is goed en gemoedelijk verlopen, vinden de gemeente Zevenaar en organisator Matrixx Events. Over twee dagen zijn er iets meer dan 41.000 bezoekers geweest, waarbij Dreamfields op zaterdag was uitverkocht met 30.000 mensen.

Het geluid van het festival was zaterdag tot zeker 30 kilometer verderop te horen, in Achterhoekse dorpen als Keijenborg en Hengelo. Ook vanuit Doesburg en Doetinchem kwamen meldingen van mensen die de lage bastonen hebben gehoord, tot klachten heeft dit niet geleid.

Quote

Het kan goed dat het geluid ver heeft gedragen.

Woordvoerder, Gemeente Zevenaar

De gemeente Zevenaar heeft tot dusver twee klachten over het geluid gehad. Die zijn gedurende het weekend al afgehandeld. ,,Het is niet uit te sluiten dat er nog wat klachten binnendruppelen”, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,De mensen die het geluid voor ons monitoren constateerden al dat er een flinke wind stond. Het kan dus goed dat het geluid ver heeft gedragen.”

Uit metingen bleek dat het geluid van het festival beide dagen binnen de afgesproken normen gebleven.

De familievriendelijke zondag met Dreampop is iets gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Kwamen er toen 10.000 mensen op af, dit jaar waren dat er zo’n 11.000. ,,We willen de komende jaren groeien naar 15.000 mensen”, zegt David Brons van Matrixx Events. ,,Omdat het festival knus moet blijven en gezien de terreincapaciteit is dat het maximale.”

Net als vorig jaar was de zaterdag van Dreamfields uitverkocht, met 30.000 mensen. Alle kaarten waren al verkocht voor het dancefestijn begon. Brons zegt dat Dreamfields binnen twee jaar nog kan groeien tot 35.000 man.

Eerder weg vanwege de regen

Volledig scherm
De regen van zaterdag was volgens organisator David Brons amper een domper op de feestvreugde. © Jan Ruland van den Brink

Ondanks de drukte konden bezoekers na afloop van het festival vrij soepel naar huis. Als gevolg van de regen gingen zaterdagavond een paar duizend bezoekers eerder weg, maar dit was volgens organisator Brons geen domper op de feestvreugde. Ook het wegbrengen van festivalgangers naar station Arnhem met pendelbussen ging volgens hem een stuk beter dan vorig jaar. ,,De laatste bus vertrok hier om 0.45 uur, drie kwartier na afloop van het festival, en dat is heel netjes”, zegt Brons.

Er zijn tientallen aanhoudingen verricht voor voornamelijk drugsbezit, maar dit is volgens de gemeente Zevenaar ‘in lijn met andere jaren’. Eén bezoeker is naar het ziekenhuis gebracht na drugsgebruik.

Dreamfields viert volgend jaar een jubileum met de 10de editie. Brons belooft dat er dan wat speciaals gebeurt, wat weet hij nog niet. ,,Daar gaan we na de vakantie eens rustig over nadenken.”

Volledig scherm
Kleurrijk Dreamfields. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers