Volledig scherm
Zo moet het outletcentrum aan de Spoorallee langs de A12 bij Zevenaar eruit komen te zien. © still uit YouTube-video

Groen licht voor outletcentrum Zevenaar

ZEVENAAR - Het outletcentrum aan de Sporenallee in Zevenaar mag gebouwd worden. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bekendgemaakt. Veertien organisaties hadden bezwaren ingediend om de bouw van een grootschalig outletcentrum langs de A12 bij Zevenaar tegen te houden. De Raad van State heeft al deze bezwaren verworpen.

Uit een onderzoek van de gemeente Zevenaar zou blijken dat er voldoende marktruimte en behoefte is aan een outletcentrum. Ook zou er voldoende rekening gehouden zijn met andere plannen voor detailhandel in de regio.

Factory Outlet
Het outletcentrum is een initiatief van de bedrijven Stable, KWP en Veluwezoom Verkerk. Dit drietal kiest voor een Factory Outlet Center naar voorbeeld van Batavia Stad in Lelystad naast de nieuw aan te leggen op- en afrit bij Zevenaar-Oost. De plannen leidden tot een storm van kritiek. Onder meer de provincie Gelderland en de Zevenaarse ondernemersvereniging, het AOZ, zijn tegen. De bezwaarmakers vinden dat niet is aangetoond dat er een regionale behoefte is aan zo'n outlet. De provincie en middenstanders maar ook gemeenten in de buurt zoals Arnhem, Nijmegen en Doetinchem vrezen leegstand in hun winkelcentra.

Volgens de Raad van State kan de outlet inderdaad gevolgen hebben voor soortgelijke detailhandel. Toch is het volgens hen niet bewezen dat dit zal leiden tot onacceptabele leegstand in het centrum van Zevenaar en in omliggende gemeenten.

Liemers