Wethouder Anita van Loon nam twee weken geleden de petitie in ontvangst van initiatiefgroep Bli-jf Altied Turmac om de naam Turmac terug op de gevel van de voormalige sigarettenfabriek aan de Kerkstraat in Zevenaar te krijgen. Rechts Tom Zwollo.
Volledig scherm
Wethouder Anita van Loon nam twee weken geleden de petitie in ontvangst van initiatiefgroep Bli-jf Altied Turmac om de naam Turmac terug op de gevel van de voormalige sigarettenfabriek aan de Kerkstraat in Zevenaar te krijgen. Rechts Tom Zwollo. © Jan Ruland van den Brink

Hal12 wordt naam voor nieuw cultuurhart: Turmac niet terug op voormalige sigarettenfabriek

ZEVENAAR - Het nieuwe cultuurcentrum in de voormalige sigarettenfabriek aan de Kerkstraat in Zevenaar gaat Hal12 heten. Zevenaar kiest die naam op basis van een poll van de gemeente. De naam Turmac keert daarmee niet terug op de gevel van het pand.

Volgens een gemeentewoordvoerster zijn de afgelopen tweeënhalve week 2.328 stemmen op de poll uitgebracht. Een ruime meerderheid daarvan gaf de voorkeur aan Hal12: 1.370 stemmen. Op de naam Turmac werd op de gemeentelijke poll 958 keer gestemd, meldt de woordvoerster.

Petitie

Initiatiefgroep Bli-jf Altijd Turmac - een verbastering van British American Tobacco (BAT) - hield vorige maand een petitie om de naam Turmac terug te krijgen op de gevel van de voormalige sigarettenfabriek. Productiehal 12 wordt momenteel verbouwd tot cultuurcentrum. De initiatiefgroep zamelde 608 handtekeningen voor Turmac in. Op een poll van de Gelderlander werden gedurende drie dagen 459 stemmen uitgebracht. De meerderheid van die stemmers koos voor Turmac.

Tom Zwollo, een van de initiatiefnemers voor de Turmac-petitie, toont zich verbaasd over de uitslag van de gemeentelijke poll. Hij is ook teleurgesteld en boos. ,,Dat de naam Hal12 kennelijk zo leeft, vind ik opmerkelijk. Ik heb niemand gehoord die een voorkeur heeft voor Hal12.”

‘Iets anders verzinnen’

De insteek van Zwollo is steeds geweest de naam Turmac terug in Zevenaar te brengen. ,,De sigarettenfabriek is van grote maatschappelijke betekenis geweest voor Zevenaar. We gaan er een nachtje over slapen en beraden ons op de vraag of we nog iets anders kunnen verzinnen om de naam Turmac in Zevenaar zichtbaar te maken.”

Zwollo begreep dat er vanuit de gemeente veel dubbelstemmers zijn geweest voor Hal12. Maar volgens de gemeentewoordvoerster zijn de dubbelingen uit de telling gehaald.

Wethouder Anita van Loon toont de petitie van initiatiefgroep Bli-if Altied Turmac. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Wethouder Anita van Loon toont de petitie van initiatiefgroep Bli-if Altied Turmac. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers