Hengelder compleet op de schop: nieuwe entree voor Zevenaar-Oost

videoZEVENAAR - Bij Zevenaar-Oost begint in juli 2019 de aanpak van de Hengelder. Kosten daarvoor bedragen 15 miljoen euro. De provincie neemt die kosten voor haar rekening.

Zevenaar krijgt twee volledig vernieuwde toegangswegen. Aan de westkant gaat de Arnhemseweg volledig op de schop. Hengelder, de circa 1 kilometer lange weg van de Ringbaan-Oost naar de A12, moet de ontsluitingsweg worden voor verkeer van en naar de bedrijventerreinen aan de oostkant van Zevenaar. 

In het verlengde van de Hengelder komt een nieuwe op- en afrit van en naar de A12. Bovendien komen er op twee plaatsen in de weg verkeerslichten plus een rotonde ter hoogte van de ingang van sportpark Hengelder. 

‘Inprikker’

,,De Arnhemseweg is de inprikker voor het woonverkeer; zo noemen wij dat als we bedoelen dat een weg voor een specifiek doel wordt gebruikt", zegt Ruud Westerhof, projectleider van Hengelder. Hij geeft maandag uitleg tijdens een informatiebijeenkomst bij Cito, een van de bedrijven aan de Hengelder. Enkele tientallen belangstellenden nemen er een kijkje.

Westerhof verwacht dat straks minder vrachtverkeer over de Ringbaan-Oost rijdt als de nieuwe toerit bij bedrijventerrein 7Poort is geopend. ,,Want”, legt hij uit, ,,vrachtverkeer komt dan niet meer vanaf de afrit Griethse Poort, zoals nu het geval is.’’

Griethse Poort op slot

De Griethse Poort gaat dicht zodra de nieuwe toerit gereed is. Naar verwachting is dat aan het eind van het eerste kwartaal in 2020. Ook de afrit van de A12 naar de Tatelaarweg wordt dan gesloten. Op termijn kan verkeer aan de westkant via de later aan te leggen A15-afslag De Liemers Zevenaar inrijden. Dit verkeer komt dan uit op de vernieuwde Arnhemseweg.

Nieuwe verkeerslichten

Wie straks van de A12 de afrit bij bedrijventerrein 7Poort neemt, rijdt over een nieuw viaduct en moet onderaan de afslag wachten voor de nieuwe verkeerslichten. Op de Hengelder, in het verlengde van de afrit, komt de automobilist op twee gescheiden rijbanen, met een middenberm. Plus aan de linkerzijde een parallelweg. ,,Die is bedoeld om te laden en te lossen’’, zegt Westerhof. ,,Nu gebeurt dat op de hoofdrijbaan waardoor opstoppingen ontstaan.’’

Rotonde

Bij de ingang van sportpark Hengelder komt een nieuwe rotonde. De huidige rotonde op de kruising Ringbaan-Oost verdwijnt. Daar komen verkeerslichten. Voor fietsers wordt een nieuw dubbel fietspad aangelegd. Ook komt er een nieuwe fietstunnel die aansluit op de nieuwe snelfietsroute, parallel aan de A12.

Volledig scherm
Impressie van de vernieuwde Hengelder na aanleg van nieuwe op- en afrit A12. Zevenaar Oost. © Gemeente Zevenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers