Het blijft nog jaren tobben op de A12: laat je auto staan
week van de a12DOETINCHEM/ ZEVENAAR - De A12 tussen Arnhem en Duitse grens staat inmiddels in de landelijke file-top 10. Daar is niemand blij mee. Voorlopig lijkt er maar één oplossing: Je moet je auto laten staan.
Delen per e-mail
Een campagne moet automobilisten ervan overtuigen dat het voor iedereen beter is als zij vaker de fiets, bus of trein pakken. Of als ze gaan carpoolen of flexwerken.
In Arnhem werken tienduizenden mensen. Daarnaast is de werkgelegenheid in vooral Duiven fors gegroeid. Duiven telt 24.000 arbeidsplaatsen. Veel werknemers komen via de A12 naar hun werk. Per etmaal rijden 120.000 auto’s over de snelweg ten oosten van Arnhem.
Een derde van dat verkeer komt uit de Achterhoek. Daarnaast komt het verkeer onder meer uit de Liemers, de regio Arnhem en de regio Emmerik-Kleef.
Thuis werken en carpoolen
Inmiddels praat een ‘mobiliteitsmakelaar’ met werkgevers over mogelijke oplossingen. Kan het personeel op een later tijdstip beginnen? Is thuis werken een optie? Kunnen collega’s samen met de auto naar hun werk? Is een shuttlebus naar werkgevers op de Duivense bedrijventerreinen een mogelijkheid?
Hoe dan ook is het streven het aantal auto’s op de A12 tussen Velperbroekcircuit en Duitse grens in 2022 met 10 procent terug te dringen. Niet alleen om paal en perk te stellen aan de dagelijkse files.
Het is ook noodzakelijk met het oog op de geplande verbreding van de A12 tussen Duiven en Oud-Dijk. Die verbreding is een ingrijpende klus waar het verkeer straks veel last van krijgt. Dat geldt ook voor de renovatie van de IJsselbruggen bij Arnhem. Dus hoe minder auto’s over de A12, hoe beter.
Derde rijbaan A12
Of de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens écht wordt verbreed, is afhankelijk van het doortrekken van de A15. Alleen als deze snelweg tussen knooppunt Ressen bij Bemmel en de A12 tussen Duiven en Zevenaar wordt doorgetrokken, krijgt de A12 er een derde rijbaan bij.
Dat is vastgelegd en dat kan niet worden veranderd, stelt Rijkswaterstaat. De klus (kosten: 800 miljoen euro) is als één geheel aanbesteed.
Tegen het nieuwe A15-tracé zijn tientallen bezwaren ingediend. De Raad van State behandelt die bezwaren naar verwachting in het voorjaar. Pas als de uitspraak er is, kan worden begonnen met het verbreden van de A12. Dat gebeurt zeker niet voor 2024, is de verwachting.
Vandaar de roep om tijdelijke maatregelen. De weg tijdelijk verbreden of de vluchtstrook inrichten als spitsstrook is volgens Rijkswaterstaat niet mogelijk. Procedures daarvoor duren te lang. Bovendien is de ondergrond van de vluchtstrook niet sterk genoeg om als rijbaan te fungeren.
‘Slechts’ 700.000 euro
En hoewel de Tweede Kamer twee moties aannam om de files op de A12 terug te dringen, is daarvoor op dit moment ‘slechts’ 700.000 euro beschikbaar.
De Regio’s Achterhoek en Arnhem en Nijmegen willen dat geld gebruiken om de automobilist ervan bewust te maken dat hij of zij de auto moet laten staan. Die campagne begint in het voorjaar. Het blijft dus nog even tobben op de A12.
Lees alles over de problemen en mogelijke maatregelen op de A12 in ons dossier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Eerste contouren overnachtingshaven Spijk zichtbaar: archeologisch onderzoek start ook
SPIJK - Graafmachines, sloopploegen en een enorme kaalslag bepalen momenteel het beeld aan de Spijksedijk, waar de eerste contouren van de nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers zichtbaar worden. -
Tweede Kamer: A12 moet voorrang krijgen bij aanpak fileleed Gelderland
ZEVENAAR/ DEN HAAG - Bij de grootschalige aanpak van het fileleed in Gelderland moet de snelweg A12 bij Duiven en Zevenaar als eerste onder handen worden genomen. Die wens heeft de Tweede Kamer dinsdag neergelegd bij de regering. -
update
Beroving in Zevenaar: man op straat bedreigd met vuurwapen
ZEVENAAR - Aan de Lentemorgen in Zevenaar is vrijdagavond rond 23.00 uur een man op straat beroofd in Zevenaar. De man werd beroofd onder bedreiging van een vuurwapen. -
PREMIUM
De leeuw is terug in Aerdt: kleiner beeld van kunststof lijkt meer op een welpje
AERDT - De leeuw is terug in Aerdt. Het bronzen beeld in het plantsoen op de kruising van de Aerdtsedijk en de Heuvelakkersestraat werd vorig jaar gestolen. Nu staat er een iets kleiner exemplaar op de betonnen sokkel. Dat is niet van brons, maar van kunststof. ,,Het is opgevuld met hars en afgewerkt met een laagje brons”, vertelt Elvira Zervos van de Dorpsraad Aerdt. -
Week van de A12
Automobilisten A12: Wij zijn het zat!
DUIVEN/ DOETINCHEM - Automobilisten op de A12 zijn helemaal klaar met de ellenlange files op deze snelweg. Een reis van normaal een uur is regelmatig twee keer zo lang. Het is dagelijks drama achter het stuur en daarover vertellen elke dag twee mensen in onze Week van de A12. Vandaag de aftrap van deze reeks artikelen over de aanhoudende problemen en mogelijke maatregelen.
-
PREMIUM
Een ijsje halen is echt een uitje geworden: ‘Maar zo'n goede start hadden we niet verwacht’
DUIVEN/ DIDAM/ LATHUM/ DOESBURG - Het ijs is niet aan te slepen deze mooie dagen, zo kort voor Pasen. Al vrij vroeg in het seizoen hebben de ijssalons hun eerste piek te pakken. En dat doordeweeks. -
PREMIUM
Miljoenen én verandering van gedrag nodig om de A12 tijdelijk te verlichten
ZEVENAAR/ DUIVEN - Om de druk op de A12 tussen Arnhem en Duitse grens tijdelijk te verlichten, is volgens de regio een bedrag van zo’n 1 miljoen euro per jaar nodig. In totaal gaat het om 3 tot 4 miljoen euro: naar verwachting duurt het nog drie tot vier jaar voordat de A12 vanaf Duiven tot knooppunt Oud-Dijk is verbreed en de A15 is doorgetrokken. -
PREMIUM8
Spijkse grensbewoners mogen huis niet meer uit: ‘Heel bizarre situatie’
SPIJK - De Spijkse Sabine de Groot (46) mag sinds dinsdag haar huis officieel niet meer uit zonder een negatieve coronatest. Het huis aan de Oude Kleefsepostweg staat op Nederlands grondgebied, maar de weg is Duits. ,,De stoep is al Duitsland.”
58 reacties
Finette
Finette
Finette
Finette
Finette