Volledig scherm
© GUUS SCHOONEWILLE

Het duurt nog wel even voor er een veiliger fietspad ligt tussen Spijk en Lobith, dit is waarom

SPIJK - Kinderen uit Spijk zullen voor een veilig fietspad richting Tolkamer en Lobith moeten wachten op de aanleg van de overnachtingshaven voor binnenvaartschippers in de Beijenwaard. Met de grond die in de uiterwaard wordt afgegraven wordt de Spijksedijk verbreed, zodat naast de dijk een fietspad aangelegd kan worden. Nu moeten fietsers zich een weg weten te vinden tussen auto's die vaak te snel over de dijk rijden. Met alle gevaar van dien.

Wanneer wordt begonnen met de aanleg van de overnachtingshaven, is nog onduidelijk. Rijkswaterstaat heeft op haar website nog steeds 2019 staan, maar de Raad van State, ’s lands hoogste bestuursrechter, moet eerst uitspraak doen op de bezwaren van de Vogelbescherming en enkele boeren tegen de aanleg van de haven. De gemeente Zevenaar hoopt dat de Raad van State nog deze maand uitspraak doet. Als die positief is, zou het fietspad er in 2022 kunnen liggen. 

Zorgen

Maar Marion van de Kramer, directeur van de basisscholen De Tragellijn in Lobith en Willibrordus in Spijk, kan daar eigenlijk niet op wachten. Ze maakt zich zorgen om de veiligheid van haar leerlingen in Spijk. Want hoe moeten haar leerlingen uit groep 7 en 8 na de zomervakantie van Spijk naar Lobith fietsen, als de bovenbouw van de Willibrordusschool sluit?

Alleen de groep 1 tot en met 6 krijgen dan nog een jaar lang les in Spijk. Als het aan de scholenkoepel LiemersNovum ligt, waaronder de twee basisscholen vallen, gaan de kinderen uit Spijk vanaf de zomer van 2020 naar de Tragellijn in Lobith.  Daarvoor moeten ze 3,6 kilometer fietsen,  over de gevaarlijke Spijksedijk. ,,Dit is geen wenselijke situatie omdat de dijk zeer onveilig is voor fietsers’’, zegt Van de Kramer. Ze heeft voor de tweede keer een brief geschreven aan de gemeenteraad om haar zorgen te uiten. Eerder deed ze dat al in 2017. ,,Tot op heden is er weinig gedaan aan de fietsroute.’’

Zevenaar geeft aan dat de veilige verkeersroute voor kinderen zeker de aandacht heeft. Maar zegt pas na de uitspraak van de Raad van State een planning te kunnen maken en te bepalen of er tijdelijke maatregelen nodig zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers