Volledig scherm
PREMIUM
Jos Lamers op de kade in Tolkamer, de plek die de kracht én het belang van het Gelders Eiland symboliseert. ,,We zijn assertiever en zelfbewuster dan de meeste andere inwoners van de Liemers.'' © DE GELDERLANDER

'Het Koninkrijk der Nederlanden is op het Gelders Eiland ontstaan'

de grensWie voelt zich Achterhoeker, wie inwoner van de Liemers? Waar ligt de grens tussen beide regio's? Deze zomer zoeken we antwoorden in steden, dorpen en buurtschappen.

De naam Herwen werd voor het eerst in documenten in het jaar 870 genoemd. Tot 1818 was het een zelfstandige gemeente. Op 1 januari van dat jaar werd een deel toegevoegd aan de gemeente Pannerden, een ander deel werd samengevoegd met grondgebied van Lobith tot de gemeente Herwen en Aerdt.

Op 1 januari 1985 werd die gemeente Herwen en Aerdt onderdeel van de gemeente Rijnwaarden. Vanaf begin dit jaar hoort Rijnwaarden bij Zevenaar, nadat de gemeenteraad had besloten dat de gemeente te klein was voor een zelfstandig voortbestaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Exclusief

Het beste van de Gelderlander
  1. Rijkswaterstaat roept op tot flexwerken in strijd tegen files
    PREMIUM

    Rijkswater­staat roept op tot flexwerken in strijd tegen files

    ZEVENAAR/DOETINCHEM - Als oplossing voor de dagelijkse files op de A12 vraagt Rijkswaterstaat werkgeversorganisaties om flexibele werktijden in te voeren en mensen thuis te laten werken. Behalve flexwerken moet het stimuleren van het openbaar vervoer zorgen voor minder files tussen het Velperbroekcircuit en de Duitse grens. Daarnaast wil Rijkswaterstaat dat VNO-NCW werknemers beweegt om vaker met de fiets naar het werk te gaan.

Liemers