Terrassen op de Markt in Zevenaar.
Volledig scherm
Terrassen op de Markt in Zevenaar. © theo kock persfotografie

Horeca moet meebetalen aan festivals in Zevenaar: verhoging precariobelasting

ZEVENAAR - De horecagelegenheden moeten in de buidel tasten om de festivals in het centrum van Zevenaar te kunnen blijven organiseren. Coalitiepartijen Lokaal Belang en CDA verhogen hiervoor de precariobelasting. 

De opbrengst van deze maatregel, 10.000 euro per jaar, wordt onder meer gebruikt voor Muziekstad Zevenaar. 

Nu krijgt Stichting Muziekstad Zevenaar nog 15.000 euro subsidie per jaar. In 2022 is dat helemaal niets meer. Volgens voorzitter Gerrie Uffing van Muziekstad zou dat het einde van Muziekstad Zevenaar betekenen. 

Mondjesmaat

Lokaal Belang en CDA vinden dat de horeca best meer kan bijdragen aan de verschillende culturele activiteiten in Zevenaar. Dat gebeurt nu maar mondjesmaat, vinden de fracties. Het oormerken van de precarioheffing is een tijdelijke maatregel. Als over drie jaar het Raadhuisplein opnieuw is ingericht, moet de financiering van onder meer Muziekstad opnieuw worden bekeken, vindt de coalitie.

'Vrijwillige bijdrage’

De Zevenaarse oppositie ziet niets in het verhogen van de precariobelasting. De bijdrage aan festivals moet een vrijwillige zijn, benadrukte de VVD donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Tijdens deze vergadering werd een pakket aan bezuinigingsmaatregelen aangenomen. Zevenaar moet de komende jaren 8 miljoen euro bezuinigen.

28 alternatieve voorstellen

Coalitie en oppositie staan in Zevenaar lijnrecht tegenover elkaar. PvdA, D66, GroenLinks, Sociaal Zevenaar, SP en VVD kwamen met 28 alternatieve bezuinigingsvoorstellen. Geen enkel voorstel kon rekenen op steun van de coalitie.

Liemers