Volledig scherm
Open dag Landgoed Huis Sevenaer. © Jan Ruland van den Brink

Huis Sevenaer is trots op de jonker: ‘Hij was zijn tijd ver vooruit met biologisch boeren’

ZEVENAAR - ,,Het is geweldig. Dit is wat we willen”, glundert Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer. Mede dankzij het mooie weer was de belangstelling enorm voor de open dag van de biologische moestuin en enkele historische panden van het landgoed.

Honderden bezoekers trokken zondag belangstellend door de biologische moestuin Deelhoven en nemen een kijkje in het restaurant Eet-Lokaal in het voormalige polderhuis, de B&B Huis Sevenaer in de oude pastorie en Lot Lifestyle in de vroegere timmermanswerkplaats.

Quote

Tegen de gangbare opvattin­gen in wilde hij samenwer­ken met de natuur en niet bestrijden.

Anja van Norel, Landgoed Huis Sevenaer

Met de open dag wil Van Norel het verhaal en de visie uitdragen van het landgoed Huis Sevenaer en zijn markante eigenaar jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer.

,,De jonker was zijn tijd ver vooruit. Hij was een hartstochtelijk voorstander van biologisch boeren. Tegen de gangbare opvattingen in wilde hij samenwerken met de natuur en niet bestrijden”, zegt directeur Anja van Norel op de open dag van Landgoed Huis Sevenaer. ,,Daarnaast willen wij het landgoed, de laatste kasteelboerderij in Nederland, in stand houden. Het heeft een unieke historie met zijn ligging midden in het centrum van Zevenaar.”

Daar is bezoeker Harry Reymer het roerend mee eens. ,,Dit is een unieke plek, met een schitterende natuur. Het is belangrijk voor Zevenaar dat dit behouden blijft.”

Spelen in de pauze

Hoewel de boerderij vroeger gesloten was voor het publiek, kwam hij er wel eens als jochie. ,,Ik heb hier nog wel eens gespeeld, als we pauze hadden op de Mariaschool.”

Dat was uitzonderlijk en komt doordat zijn vader de jonker goed kende. De muur rond het kasteel en de moestuin hield ongenode gasten tegen.

Dat kan Ria Waarnink zich nog goed herinneren. Zij is geboren in Zevenaar en woont nu in Angerlo. ,,Als kind keken wij vroeger tegen die muur aan. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest wat daar achter gebeurde. Mijn tante keek uit op de achterkant van het kasteel. Het is een mooie plek, met een interessante historie, mooi dat ze dit open stellen. Het verhaal van de jonker als echte voorloper is ook belangrijk. Er komt steeds meer aandacht voor biologisch boeren.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Open dag van Landgoed Huis Sevenaer. © Jan Ruland van den Brink

Ondertussen wordt in een van de broeikassen hard gewerkt. Ruim twintig kinderen maken met hulp van vrijwilligers hun eigen bijenhotel. Siem (7) en zijn zusje Babs (5) van Lier uit Zevenaar zagen en timmeren er op los. ,,Met papa heb ik al veel gebouwd”, zegt Siem.

Zijn bijenhotel krijgt een mooie plek. Binnen, niet buiten. Want dan wordt die nat en dat is zonde.

Liemers