Huizen scheuren door droogte: steeds meer klachten bij gemeenten

VideoZEVENAAR -  Als gevolg van het extreem lage grondwater door de buitengewoon droge zomer zijn veel huizen aan het verzakken en het scheuren. Alleen al bij de gemeente Zevenaar zijn vele tientallen gevallen bekend van huizen die ineens grote scheuren vertonen. Maar ook elders hebben huizen schade opgelopen.

15 reacties

 • EEE

  4 jaar geleden
  Dat is ook niet zo gek omdat de aanwezigheid van de mens en stedenbouw er inmiddels voor gezorgd heeft dater miljoenen bomen de grond uit zijn getrokken waar ze juist voor onze gezonde lucht, gezond verstand (innerlijke rust) en stabiele grond hadden kunnen zorgen. Maar de mens heeft de voorkeur voor beton en bakstenen. Tsja.
 • EEE

  4 jaar geleden
  Maar een verzekering, overheidsinstantie of de buurman heeft ook geen invloed op wat er natuurtechnisch gezien onder je huis gebeurt dus op de lange termijn hoeven we niet te verwachten dat we met een schuldvingertje kunnen wijzen om ergens financieel verlies goed te maken. De wereld verandert, fysiek, en daar hebben wij een aandeel aan (hoe klein of groot ook) en dat zullen we moeten slikken. Niet verhalen.
 • Rijnwaardenaar

  4 jaar geleden
  Het is eigenlijk heel simpel , nagenoeg nergens in NL kun je zonder te heien bouwen. Een z.g. plaatfundering is (wees allemaal eerlijk) een eerste besparing op de bouwkosten. NL is nu eenmaal een gebied waar de diverse rivieren grond (klei) hebben afgezet en daar willen we op bouwen.Ik vind het wel tegenstrijdig dat een huiseigenaar verantwoordelijk is voor alles wat er op en ONDER zijn huis gebeurd. Volgens mij gaat het grondrecht niet tot aan China. En daarbij heeft de huiseigenaar totaal geen enkele invloed op hetgeen er onder zijn huis gebeurd.
 • theo70

  4 jaar geleden
  Die scheur waar hij naar wijst, zit boven een dilatatie in een betonbalk, maar de dilatatie loopt niet door in het metselwerk. Dat had wel gemoeten, dus daar zou het ook gaan scheuren zonder dalende grondwaterstand. Die andere scheuren zijn natuurlijk wel een probleem, al zal het huis er zeker niet door gaan instorten.
 • Harry

  4 jaar geleden
  En je kan wel water infiltreren, maar als er net zoals op de foto twee reuze bomen naast je huis staan dan zie je ook gelijk waar dar water naar toe gaat verdwijnen.