Hulpactie voor uitvaart plotseling overleden zanger Tarif Heljanan (47)
ZEVENAAR/AMSTERDAM - De Zevenaarse zanger Tarif Heljanan (47) is vorige week donderdag plotseling overleden. Heljanan genoot bekendheid als achtergrondzanger bij artiesten als René Froger, Ruth Jacott en Trijntje Oosterhuis.
Delen per e-mail
Minder bekend was dat hij worstelde met schulden, waardoor de uitvaart in het gedrang kwam. Muzikale vrienden hebben een hulpactie op touw gezet. Met succes. Inmiddels staat de teller op 22.660 euro.
Bij de start van de actie is besloten dat het geld dat niet gebruikt hoeft te worden voor de financiering van de uitvaart ten goede komt aan de nog thuiswonende zonen van de zanger. De actie loop nog tot het einde van deze maand.
Bekende verschijning
Wie Tarif Heljanan uit Zevenaar een keer heeft zien zingen, zal dat beeld niet snel vergeten. De passie gecombineerd met zijn sprekende gezicht en prachtige stemgeluid zorgde geregeld voor kippenvel bij het publiek.
In de Liemers was hij al jong een bekende verschijning. Tinus, zoals hij eigenlijk met zijn voorneem heette, spande zich enorm in voor de Molukse gemeenschap in Zevenaar. Hij begeleidde jarenlang zang- en dansgroepen bij de stichting Dewan Maluku. Ook was hij actief in het bestuur van de stichting.
Talent
Nog meer bekendheid genoot hij door zijn zangtalent en zijn opvallende verschijning. Die bekendheid hield bepaald niet op bij de regiogrenzen. Heljanan maakte razendsnel naam als achtergrondzanger bij nationale artiesten. De lijst met artiesten met wie de zanger heeft samengewerkt is schier eindeloos: van Gordon tot Guus Meeuwis, van Waylon tot Golden Earring en van Ruth Jacott tot Trijntje Oosterhuis.
In het muziekwereldje was hij een graag geziene verschijning, blijkt ook uit een Facebookpost van Trijntje Oosterhuis. ‘Tarif zong met zijn ziel altijd warm en zacht en vol overtuiging. Overal waar muziek was kon je hem vinden. Bij alle dierbare muzikanten en collega’s was hij zeer geliefd’.
Overal waar muziek was kon je Tarif vinden. Bij alle dierbare muzikanten en collega’s was hij zeer geliefd.
Hoe populair ook, Heljanan kon niet voorkomen dat hij in de financiële problemen kwam. Enkele jaren geleden verhuisde hij voor zijn werk naar Amsterdam, samen met zijn vier zonen en zijn inmiddels ex-vrouw. Hij ging na de scheiding door een rotperiode, waardoor hij minder kon zingen. De inkomsten liepen terug. Heljanan kon de huur van zijn woning niet meer betalen en dreigde zelfs samen met zijn zoons op straat gezet te worden.
Schaamte
Heljanan schaamde zich kapot, vertelde hij twee jaar geleden in een interview aan de NOS over deze tijd. Maar hij overwon zijn schaamte en kwam uiteindelijk in de schuldhulpsanering terecht. Daarmee waren de grootste financiële problemen opgelost en kon hij zich weer richten op wat hij het liefst deed: zingen.
Door de financiële perikelen was de Zevenaarse zanger niet in staat om een uitvaartverzekering te betalen. Zijn overlijden kwam als een totale verrassing. Er bleek geen geld voor een fatsoenlijke uitvaart. Heljanan zong onder andere bij The New Gospel Sensation, ZO! Gospelchoir en G-Roots. De leden van deze zanggroepen zijn samen een dag na het overlijden een inzamelingsactie begonnen voor een passend afscheid van Tarif Heljanan. Via geef.nl werd in twee dagen tijd liefst 20.000 euro opgehaald, waar om 10.000 euro werd gevraagd.
Eerbetoon
Zondag trad het gospelkoor G-Roots in Gendringen op, vlakbij zijn geboorteplaats, een paar dagen na het overlijden van ‘hun’ Tarif. Het werd een emotioneel eerbetoon aan een bijzondere jongen met een bijzondere stem met een bijzondere uitstraling. Voor wie aanwezig was, zullen de gezongen songs You've got a Friend en O Happy Day nooit meer hetzelfde zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van de Wouw blijft Loo trouw
LOO - Jan van de Wouw is ook volgend seizoen trainer van SV Loo. Hij begint dan aan zijn tweede seizoen bij de Liemerse vierdeklasser. -
PREMIUM
Zevenaar maakt selectie van ‘geheime dossiers’ over personeelsbeleid; oud-ambtenaar ‘elke keer weer belazerd’
ZEVENAAR - Zevenaar gaat alsnog selecteren welke stukken van de veelbesproken raadsenquête openbaar zijn, welke geheim moeten blijven en welke kunnen worden vernietigd. Het complete dossier over het falende Zevenaarse personeelsbeleid ligt nu achter slot en grendel bij het Streekarchivariaat. Maar het moet terug naar de gemeente, waar het in zijn geheel wordt uitgezocht. -
PREMIUM
Hoe het coronavirus Asli en Jivara dwars zit: tattooshop op slot, getrouwd én twee keer een definitief afscheid
ZEVENAAR - 2020 was een bewogen jaar voor Jivara Renjaan (37) en Asli Serin-Renjaan (22). Door corona werd de opening van hun tattooshop noodgedwongen uitgesteld. Ze besloten eerder te trouwen dan gepland. Verdrietige omstandigheden zorgden ervoor dat hun bruiloft werd vervroegd. Twee keer moesten ze definitief afscheid nemen van een dierbare. -
PREMIUM
Ook Annie uit Spijk gaat direct naar de nieuwe coronateststraat: ‘We zijn meteen volgeboekt’
ZEVENAAR Bij de Huisartsenpost achter het ziekenhuis in Zevenaar is donderdag de achtste testlocatie van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (Vggm) in gebruik genomen. ,,We zijn meteen volgeboekt”, zegt Dorinde Lensink, teamleider van de eerste GGD-coronateststraat in de Liemers. -
PREMIUM
5 vragen De toekomst van de A15: Zijn er winnaars of verliezers?
De verlenging van de A15 komt er voorlopig niet. De stikstofberekeningen rond de weg zijn volgens de Raad van State te beperkt uitgevoerd. Vijf vragen en antwoorden over de uitspraak.
-
PREMIUM
video Weer geen duidelijkheid voor de bewoners van buurtschap Helhoek: ‘Onzekerheid over de A15 is het ergste’
HELHOEK – Teleurgesteld klapt Marcel Hermsen zijn laptop dicht aan de keukentafel. ,,Weer geen duidelijkheid. Die onzekerheid over het doortrekken van de A15 is het ergste. Mensen willen verder met hun leven.’’ -
PREMIUM
Belabberde internetverbinding frustreert onlineles: ‘Meester, je blijft weer hangen’
TOLKAMER/PANNERDEN - Leuk dat thuiswerken en online onderwijs volgen, maar er zijn in Nederland nog veel plekken waar geen glasvezel ligt en het internet voortdurend hapert. Zoals in Tolkamer, waar de inwoners zich - online, offline, en weer online! - door het slechte internetbereik heen worstelen. -
PREMIUM
Sporten zit er voorlopig niet in, wordt de contributie tijdelijk stopgezet?
ZEVENAAR/ DIDAM - Wel contributie betalen, niet sporten. Veel clubs in de Liemers zitten ermee in hun maag. Zeker nu de periode dat volwassenen niet aan de bak kunnen langer en langer duurt. De clubs willen het liefst hun leden tegemoet komen. En over één ding zijn ze het eens: de KNVB zou ook water bij de wijn moeten doen.