Volledig scherm
© Thinkstock

Huurprijs woningen stijgen nauwelijks in de Liemers

ZEVENAAR - Huurders in de Liemers gaan vanaf 1 juli beperkt meer huur betalen voor hun woning. Voor sommige huizen blijft de huurprijs zelfs gelijk. Dat blijkt uit een rondgang langs de woningcorporaties.

De corporaties proberen zo veel mogelijk de maximale huurverhoging te koppelen aan de prijsinflatie van 1,6 procent. Zo heeft Vivare laten weten dat de huurverhoging voor alle woningen samen niet boven die prijsinflatie uit komt. Veel huurders van Vivare ontvangen zelfs geen huurverhoging, terwijl andere huurders te maken krijgen met een maximale huurverhoging van 2,3 procent.

Vryleve kent een gemiddelde stijging van 1,4 procent van de huren. ,,Ons beleid is om binnen tien jaar de huren van vergelijkbare woningen gelijk te trekken . Daarbij kijken we onder andere naar ligging, grootte en locatie. Dat betekent dat sommige huurders minder huurverhoging hoeven te betalen omdat ze al relatief een hogere huur hebben. Huurders die goedkoper wonen, kunnen te maken krijgen met een iets hogere huurprijs", laat woordvoerster Mieke van der Steen van Vryleve weten. 

Afspraken

Volgens landelijke regelgeving mogen corporaties maximaal 4,1 procent huurverhoging in rekening brengen. Alle huurverhogingen bij Vryleve blijven binnen deze grens. Dat heeft ook te maken met afspraken die Vryleve met andere corporaties in de Liemers heeft gemaakt over beperkte huurstijgingen.

Huurders bij De Woonplaats gaan dit jaar gemiddeld 1,5 procent meer betalen. De Woonplaats is vooral actief in de gemeente Montferland en in de Achterhoek. Voor een groot aantal huizen volgt de corporatie de principes van huursombenadering, laat woordvoerder Kristy Nijland weten. ,,Dat betekent dat iemand die al jaren huurt en daardoor relatief weinig betaalt, de grootste stijging krijgt. Hierdoor wordt het verschil met andere huurders in eenzelfde huis kleiner.’’

Ook Plavei houdt zich aan de inflatiegrens van 1,6 procent, verzekert Laura Koenders van Plavei. De meerderheid van de huurders blijft zelfs onder die grens. Baston Wonen kiest voor alle doelgroepen voor een verhoging van 1,6 procent. 

Keuzes

Woonservice IJsselland houdt met hetzelfde percentage haar ‘gematigde huurprijsbeleid’ vast volgens manager woondiensten Ron Droste. ,,Het is een kwestie van keuzes maken. Verhoog je de huur met meer, dan heb je meer investeringsruimte. Maar wij proberen huurders een redelijk bedrag te laten betalen.” De mensen met een huursom van 710 euro per maand of meer, gaan overigens 2,6 procent meer betalen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers