Volledig scherm
Hoogwater in Tolkamer. © Jan Ruland van den Brink

Ingrepen tegen hoogwater hebben angst voor een watersnoodramp niet weggenomen

DOETINCHEM - Bewoners van de Achterhoek, Liemers en de Veluwe maken zich nog steeds zorgen over een hoogwaterdreiging zoals in 1995. Bijna iedereen die dicht bij een dijk woont, gaat ervan uit dat de komende 25 jaar opnieuw een een watersnoodramp dreigt plaats te vinden.

Uit onderzoek dat het waterschap Rijn en IJssel liet uitvoeren, blijkt dat ook mensen die verder van de dijk afwonen er niet gerust op zijn: zeven van de tien verwachten een nieuwe hoogwaterperiode die vergelijkbaar is met die in 1995.

Toen moesten veel mensen evacueren omdat gevreesd werd dat de dijken zouden doorbreken. Sindsdien zijn er talloze maatregelen genomen om een nieuwe dreiging te voorkomen, zoals dijkverhogingen.

Volledig scherm
Dijkverhoging tussen Lage Zwaluwe en Drimmelen. © Thom Van Amsterdam

Nederland onder water

Uit onderzoek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van waterschappen en Rijkswaterstaat, blijkt dat 30 procent van de Nederlanders denkt dat het grootste deel van Nederland over 100 jaar onder water ligt.

Bewoning is dan alleen nog mogelijk op hoge terpen, denkt ongeveer een kwart van de bevolking.

Volledig scherm
Eind januari, begin februari 1995 steeg het water van de Rijn, Maas en Waal tot record hoogte van 16,64 meter bij Lobith. Op de Waalkade in Nijmegen klotst het water tegen de plinten. © Rudi Gerrits

Verzekeren

Overigens zorgt de angst voor een nieuwe vloedgolf in Liemers, Achterhoek en Veluwe er niet voor dat mensen zelf maatregelen treffen, zoals het afsluiten van een verzekering tegen overstromingsschade.

Van de mensen die in 1995 de hoogwaterperiode niet van dichtbij hebben meegemaakt, weet het merendeel ook niet wat ze moeten doen als de dijk zou doorbreken. De meeste mensen die die periode wél hebben meegemaakt, weten dat overigens wel: die weten al waar ze heen vluchten.

Als de dijken bij bijvoorbeeld Emmerik doorbreken, denken de meeste mensen overigens droge voeten te houden. Terwijl volgens het waterschap woningen in Zevenaar, Duiven, Didam, Wehl, Doetinchem, Silvolde en Ulft te maken kunnen krijgen met tot wel drie meter water.

Volledig scherm
Watersnoodramp in 1953 op de Blaaksedijk in Heinenoord in de Hoeksche Waard. © Arco van de Ree
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers