Archieffoto: Bij EMM in Lobith worden sinds enkele jaren ook vrouwen geregistreerd als lid. De schutterij is de laatste jaren gegroeid. Volgens bestuurslid Wim Geurts is het een vertekend beeld, omdat de vrouwen nu ook worden geteld.
Volledig scherm
PREMIUM
Archieffoto: Bij EMM in Lobith worden sinds enkele jaren ook vrouwen geregistreerd als lid. De schutterij is de laatste jaren gegroeid. Volgens bestuurslid Wim Geurts is het een vertekend beeld, omdat de vrouwen nu ook worden geteld. © Jan Ruland van den Brink

Krimp bedreigt voortbestaan verenigingen Zevenaar, vooral schutterijen en muziekkorpsen in zwaar weer

PANNERDEN/LOBITH - Meer dan de helft van de schutterijen en muziekkorpsen in de gemeente Zevenaar hebben te maken een (forse) terugloop in ledental. Als die krimp aanhoudt, komt de toekomst van deze verenigingen in gevaar.

4 reacties

 • Michel Van de Zand

  1 maand geleden
  Toevoeging, ik denk dat de grootste klappen vallen bij teamsporten zoals Volleybal, voetbal, hockey, enz. Ik zie daar ieder jaar een gestage terugloop. Probleem daarbij is dat het gehele jaar voldoende leden actief moeten zijn. Bij kermissen gaat het om 4 dagen. De meeste schutterijen redden het wel om tussentijds (concoursen/recepties) voldoende leden op de been te krijgen, gaat dan vaak om 3 tot 4 per jaar dat de schutterij ergens aan deelneemt.
 • Michel Van de Zand

  1 maand geleden
  @Eelco, duidelijk dat jij de schutterswereld niet kent.Schutterijen hebben elk hun eigen tradities en oorsprong.Kom nu niet met “dan moeten ze maar aanpassen”.Schutterijen voorzien (tenminste in Lobith) in diverse behoeften,niet alleen die 4 dagen kermis vieren,wat trouwens ook een behoefte is.Trouwens er is geen mogelijkheid in Zevenaar en ook niet in Lobith om 1300 feestvierders onder te brengen voor 4 dagen.Aantal leden zijn wellicht minder maar aantal feestvierders niet.
 • Eelco de Boer

  2 maanden geleden
  Niet voor alle kleinere dorpen zal het een oplossing zijn, maar zolang er nog aparte schuttersclubjes zitten in Zevenaar, Oud-Zevenaar en Ooy is het probleem blijkbaar nog niet zo groot. Anders hadden ze al lang kunnen fuseren. Hetzelfde geldt voor twee van die clubjes in Lobith.
 • R. Meijer

  2 maanden geleden
  Laten we eerlijk zijn denk dat dit probleem zich niet alleen in de gemeente Zevenaar speelt. Vraag me dus ook af waarom niet even wat verder gebeld, de hele Liemers bijvoorbeeld