Volledig scherm

Leerlingen Liemers College maken vijf korte films over WOII (video's)

ZEVENAAR - Leerlingen van het Liemers College maakten korte films over de Tweede Wereldoorlog in de Liemers. Twee filmpjes zijn woensdag te zien in het Musiater, bij de presentatie van 'Leven in de Liemers'.

Een van de filmpjes gaat over Arthur Seyss-Inquart, een Oostenrijkse nazipoliticus die op 17 september 1944 een kort bezoek aan het Juvenaat in Zevenaar bracht.

Berichtje
In het Juvenaat hadden de nazi's een hoofdkwartier ingericht. Vijf vwo-leerlingen doopten Seyss-Inquart in een korte humoristisch bedoelde film om tot 'Strijdig Seyssje'. De film is onderdeel van het project 'Leven in de Liemers'. In de film krijgt krijgt Seyss-Inquart tijdens zijn rondleiding door het Juvenaat een appje van Hitler. 'Sie kommen uns anvalln' stuurt hij. Waarop de nazipoliticus reageert met 'Nein'. 'Schade'.

Geschrokken
Geschiedenisdocent Jan de Vries erkent dat hij 'een beetje onthutst' was toen hij het filmpje voor de eerste keer zag. „De leerlingen hebben duidelijk een eigen toon aangeslagen. Ik dacht meer vanuit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het brengt de discussie op gang of je wel of geen ludieke filmpjes kunt maken over de Tweede Wereldoorlog. Het was in elk geval niet de intentie van de leerlingen om te kwetsen."

Evacuatie
In het Musiater wordt woensdag 'De evacuatie van de Liemers in WOII' vertoond. Het filmpje werd vrijdag in Filmhuis Zevenaar door een vakjury met onder anderen wethouder Tienke van der Werf en Karin Degen van het Liemers Museum, als beste van de vijf beoordeeld. 'The 12th Manitoba Dragoons' een regiment van het Canadese leger, kreeg de publieksprijs.

De vijf korte films:

Vwo-leerlingen van het Liemers College maakten filmpjes over WOII. Foto's: Jan van den Brink
Volledig scherm
Vwo-leerlingen van het Liemers College maakten filmpjes over WOII. Foto's: Jan van den Brink

Liemers