Volledig scherm
De Valeplas in Giesbeek. © Jan van den Brink

Leisurelands tegen andere plek voor overnachtingshaven Valeplas

LATHUM/GIESBEEK - Recreatiemaatschappij Leisurelands is erop tegen dat de in de Valeplas geplande overnachtingshaven op een andere plek komt te liggen.

Dit meldt de onderneming in een brief aan minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). De Valeplas zou aan de zuidkant een vluchthaven krijgen voor 23 binnenvaartschepen met een lengte van 110 meter. De schippers kunnen hier overnachten.

Desastreus
Leisurelands kan zich in dit plan vinden, maar wijst de nieuwe voorkeurslocatie van Rijkswaterstaat af. De haven staat vóór de invaart van de IJssel gepland en volgens de recreatiemaatschappij komen de veiligheid en de aantrekkelijkheid van Rhederlaag als watersportgebied nu in het gedrang. Ook stelt Leisurelands dat het rustige karakter van de Valeplas verdwijnt en dat het nieuwe plan desastreus is voor de lokale recreatie-economie.

Alternatieven
In de brief vraagt Leisurelands de minister de effecten voor 'de krimpregio' Liemers te onderzoeken. De onderneming draagt de containerhaven bij Doesburg als alternatief voor. Die plek viel eerder af vanwege de kosten voor een nieuwe invaaropening. Andere varianten noemt Leisurelands het waterbergingsgebied Koppenwaard en het ontgrondingsgebied Havikerwaard.

Volledig scherm
De Valeplas © DG

Liemers