Volledig scherm
Goudsmid André Stolk knapt het Maria-kroontje op voor de naderende processie in Oud-Zevenaar. © Bart Harmsen

Maria-kroontje opgeknapt voor naderende processie

OUD-ZEVENAAR - Jaar na jaar krijgen de bruidjes de eer om de kroon van Maria - die zorgvuldig op een kussentje wordt gezet - met zich mee te dragen tijdens de processie in Oud-Zevenaar. ,,Maar dat wil niet zeggen dat de jeugd er ook zo netjes mee omgaat achter de schermen”, vertelt broedermeester van de St. Martinuskerk Stef Lemm.

De kroon, die al sinds 1879 onderdeel is van de religieuze gebruiken, was behoorlijk aangetast, zegt Lemm: ,,En omdat we onze traditionele goederen netjes willen houden, besloten we ruim een jaar geleden, om het juweel te laten restaureren.”

Monnikenwerk

In eerste instantie ging de parochie op zoek naar een vrijwilliger, maar al gauw bleek dat dit een werkje was voor de vakman. Goud- en zilversmid André Stolk uit Zevenaar heeft er in alle rust aan gewerkt. ,,Monnikenwerk”, stelt hij. ,,Er misten wat edelstenen en er was een deel van het bladstructuur afgebroken.”

Tussen zijn eigen edelstenencollectie en die van een collega-smid in Rotterdam vond hij bruikbare stenen. ,,Sommige steentjes zaten vastgenaaid aan het metaal. Die heb ik met zilver weten vast te solderen.”

Uitdaging

Al doende kwam de smeder erachter, dat er nog verder in een verleden, ook met tin is gewerkt. ,,Tin vreet in metaal, dus daar moest ik heel voorzichtig mee zijn”, aldus Stolk over de verborgen gebreken. Een uitdaging dus. Maar wel een bijzondere, vindt hij.

Het pronkstuk is in de 19e eeuw aan de St. Martinus parochie geschonken door de familie De Nerée, samen met een Mariabeeld. Voor beide voorwerpen werd 120 gulden betaald; in die tijd een fors bedrag. Over de huidige waarde wordt niet gesproken. ,,Dan kun je ‘m beter niet meer uit de kluis tevoorschijn halen”, denkt Lemm.

Door de collecterondes tijdens de jaarlijkse processies, maar ook door aan huis geld op te halen kan een restauratie als deze uit. Daarnaast investeert de parochie jaarlijks in vaandels, geluid, kleedjes en kleding.

De processie in Oud-Zevenaar is op zondag 18 juni vanaf 12.00 uur, voorafgaand aan de kermis.

Liemers