Ooievaars aan de Mallandweg in Zevenaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Ooievaars aan de Mallandweg in Zevenaar. © Jan Ruland van den Brink

Meer dan honderd ooievaars voelen zich kiplekker in weiland bij Zweekhorst

ZEVENAAR/ DUIVEN - Tientallen en zelfs soms honderden ooievaars cirkelen dezer dagen op verschillende plekken in Gelderland. Het gaat om jongen die zijn uitgevlogen en elkaar opzoeken, vervolgens komen ze met honderden samen in weilanden. ,,Prachtig om te zien’’, zeggen ooggetuigen.

Een bijzonder gezicht leveren de verzamelde dieren op in weilanden bij buurtschap Zweekhorst, in de buurt van Duiven en Zevenaar. Maar ook bij Baak en Toldijk zijn de beesten met vele tegelijk in de lucht te zien.

 De dieren maken zich op voor de tocht naar Spanje en daarna wellicht Afrika, vertelt bioloog Gerrit Jansen. ,,De jonge ooievaars die net uitgevlogen zijn, slapen eerst nog een tijd op het nest. Dan verzamelen ze. Pas later, ik denk als het goed weer is en de wind uit het noorden komt, vertrekken ze naar het zuiden.’’

Waarschijnlijk blijven de ooie­vaars nog tot en met september in de Achterhoek en Liemers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers