Volledig scherm
De melkrobot van Emiel Stam. © Jan Ruland van den Brink

Melkrobot veroorzaakt dood tientallen koeien van boer uit Spijk

SPIJK - Door de robot die bij boer Emiel Stam uit Spijk de koeien melkt, zijn vele tientallen koeien dood gegaan. Dat oordeelt de rechtbank in Zutphen. Die houdt het bedrijf dat de robot leverde verantwoordelijk voor de geleden schade.

Het bedrijf heeft volgens de rechtbank steken laten vallen bij het instellen en onderhouden van de melkrobot. Daardoor kregen meerdere koeien last van onder meer uierontstekingen, wat bijna vijftig koeien fataal werd.

Vervuild

Volgens de rechtbank waren de melkstroomsensoren vervuild en waren er mankementen in de toevoer van een middel om de uiers te reinigen voor en na het melken. Ook kregen de koeien klauwproblemen omdat vergeten was om in de stalvloer draaduiteinden van bevestigingsmoeren af te zagen. De koeien stapten daardoor steeds in de uitstekende draadeinden.

De melkboer heeft een schade opgevoerd van 35 mille, maar daar is niet alles in meegenomen. De rechtbank vraagt Stam daarom de schade verder in beeld te brengen, waarna het bedrijf op de claim nog kan reageren en de rechtbank vervolgens de schadevergoeding bepaalt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers