Racerunning in Zevenaar
Volledig scherm
Racerunning in Zevenaar © Theo Kock

Mensen met handicap ‘racerunnen’ in Zevenaar: ‘Een gigantisch mooie mogelijkheid!’

ZEVENAAR - Voor mensen met een handicap zijn er steeds meer mogelijkheden om te sporten. Bijvoorbeeld in Zevenaar, waar wekelijks een training plaatsvindt in het racerunning.

Klaar voor de start? Af! De verslaggever mag even een racerunner uitproberen, maar de deelnemers aan deze training zijn zo fanatiek dat we direct in een wedstrijdje zijn beland. Eén ronde op de atletiekbaan. Al snel neemt de 14-jarige Lars Elfrink uit Didam een voorsprong en die geeft hij niet meer weg. Zijn handen gaan de lucht in. ,,Makkie!”, roept hij trots.

Uniek Sporten 

Racerunners in Zevenaar.
Volledig scherm
Racerunners in Zevenaar. © Theo Kock

Lars heeft veel moeite met lopen. Met het ondersteunende wielframe van de racerunner kan hij toch sporten. Op deze geheel op hem afgestelde ‘fiets’ zit hij op een zadel terwijl zijn voeten de grond raken. De Didamse tiener is één van de zes jongeren die sinds anderhalf jaar elke woensdagmiddag trainen op de atletiekbaan van AV De Liemers in Zevenaar.

Het racerunning is één van de onderdelen van het project Uniek Sporten, waarbij partners uit de zorg, revalidatie, (speciaal) onderwijs, overheden en ondersteunde organisaties structureel samenwerken. Het doel is om sport voor iedereen bereikbaar te maken en de vindbaarheid van de mogelijkheden op dit vlak via regionale samenwerkingsverbanden te verbeteren.

69 takken van sport

Daar slaagt Uniek Sporten goed in. Het aantal sportaanbieders voor mensen met een handicap in de regio Arnhem – waaronder ook de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Doesburg vallen – groeide van 83 in 2013 tot 135 in 2017. En waar mensen met een handicap in 2013 in de regio konden kiezen uit 36 takken van sport, waren dat er vier jaar later al 69.

In Zevenaar begon het racerunning vorig jaar mei. Een clinic trok toen zo’n twintig deelnemers. Daarvan bleven er uiteindelijk zes over. Ze komen uit onder meer Didam, Arnhem en Doetinchem. Voor veel van de deelnemers is het lopen een bijzondere ervaring omdat ze in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel.

Kippenvel

Frank Harmsen van AV De Liemers verzorgt iedere woensdag de training. ,,Die eerste keer dat ze uit die rolstoel mochten om te gaan lopen, dat was kippenvel”, blikt hij terug. In eerste instantie was 25 meter al een hele uitdaging. Dat breidde zich uit tot 50 meter. Inmiddels gaan de deelnemers de hele atletiekbaan rond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers