Volledig scherm
PREMIUM
Kevin hoopt dat Fampyra weer vergoed wordt. © Jan Ruland van den Brink

MS-patiënt Kevin (39) wacht de voedselbank als zijn medicijn niet meer wordt vergoed

ZEVENAAR - Hij is 39. Ziet niet zoveel meer. Kan niet meer lezen of schrijven. Schuifelt, kromgebogen, moeizaam. Praat bedachtzaam traag en slikt soms wat letters van een woord in. Allemaal het gevolg van de ziekte MS die hem te grazen neemt. Maar het zou allemaal nog veel beroerder zijn als hij geen fampyra zou hebben. 

Voor Kevin niets meer en niets minder dan een wondergeneesmiddel dat hem staande houdt, laat nadenken en in staat stelt te communiceren. Zonder fampyra geen leven. En laten ze in Den Haag nou hebben bedacht juist dat geneesmiddel niet langer te vergoeden. Een ramp voor Kevin van Leur uit Zevenaar. Zonder kan hij niet.

Mantelzorg

Met de mantelzorg van zijn ouders iedere ochtend en avond en vaak op andere momenten van de dag en de hulp van vrienden kan Kevin zich redden in zijn kleine huurwoning aan de Zonegge in Zevenaar. De twee kastjes boven het aanrecht staan boordevol medicijnen, vitamines en mineralen die hij voor het grijpen moet hebben.

Een verrijdbare stoel en de rollator zijn binnen handbereik. Met de traplift kan hij naar boven. De tv in de woonkamer is van een indrukwekkende omvang maar voor Kevin alweer te klein. Ondertiteling van een programma laat hem afhaken. Voor een goede film wijkt hij eens per week uit naar het grote scherm van de bioscoop in Arnhem. Een Engelstalige,  of Nederlandse film gaat prima. Het is zijn enige uitje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers