Volledig scherm
PREMIUM
Sander Woonings op de plek in Herwen waar het monument moet komen, de crashplek van de Spitfire. © Jan van den Brink

Omgekomen Spitfirepiloot Mervyn krijgt eerbetoon bij de BBC én in Herwen

HERWEN - Nog voordat Nederland in oorlog is met Duitsland, crasht op 22 maart 1940 bij Herwen in de Liemers een Brits vliegtuig. Piloot Mervyn Wheatley komt daarbij om het leven. Bij de Britse omroep BBC vertelt Sander Woonings uit Doetinchem 8 september over de crash. Herwen krijgt een monument.

Volledig scherm
Mervyn Wheatley © Archief Sander Woonings

Op een mooie lentedag in 1940 vertrekt de 26-jarige Mervyn Wheatley met zijn Spitfire vanaf Heston Airodrome, een vliegveld ten westen van Londen. De lucht is helder, de zon schijnt. Wheatley gaat op weg naar Duitsland voor een verkenningsvlucht. Diezelfde avond wordt de jonge piloot met militaire eer begraven in het Duitse Düffelward.

Sander Woonings uit Doetinchem deed jaren onderzoek naar de crash van Wheatley bij Herwen, vlak bij de Duits-Nederlandse grens. Woonings groeide op in Herwen. Al op jonge leeftijd hoorde hij in het dorp verhalen over de Spitfire die op 22 maart 1940, de vrijdag voor Pasen, door de Duitsers werd neergehaald. De crash liet hem niet los. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers