Volledig scherm
2019-07-26 15:39:18 MAARHEEZE - Exterieur van de varkensstal waar 2100 varkens overleden na een stroomstoring. ANP VENEMA MEDIA © ANP

Onderzoek: Wat te doen bij hitte in stallen?

ZEVENAAR - LTO Nederland, de organisatie van boeren en tuinders, gaat onderzoeken met welke problemen veehouders zijn geconfronteerd tijdens de hittegolf van eind juli. Ook POV, belangenbehartiger van de varkenshouderij, gaat kijken hoe de boerenbedrijven zich beter kunnen voorbereiden op extreem hoge temperaturen.

De hittegolf leidde op meerdere plaatsen in Nederland tot grote (technische) problemen, met soms dramatische gevolgen voor de dieren. Zo kwamen in Brabant 2.100 varkens om na een stroomstoring.

ZLTO, de zuidelijke tak van de boerenorganisatie,  uitte al eerder haar zorgen over de gevolgen van de hitte voor de ventilatiesystemen in de stallen. Los van incidenten leiden hoge temperaturen altijd tot hogere sterfte bij dieren. Volgens de Belgische tak van kadaververwerker Rendac ging het eind juli om een extra sterfte van 30 procent.

Extra alert bij hitte 

Veehouder Wim Köning uit Zevenaar is blij met het onderzoek. ,,Het is goed om kritisch te kijken naar de dingen die je doet.” De varkens van Köning doorstonden de hittegolf goed. De stallen worden mechanisch geventileerd. ,,Als er iets is, bijvoorbeeld als de temperatuur te hoog wordt of bij een storing, krijgen we een melding op onze mobiele telefoon. Bij een storing moet je snel handelen, bij hitte ben je extra alert.”  Hij merkt al wel dat de modernere stallen effect hebben. ,,Beter geïsoleerd, een automatisch sproeisysteem.”

Gerard Holleman, voorzitter van LTO De Liemers-Montferland en varkenshouder, zegt dat boeren alle zeilen bij moeten zetten bij extreme hitte. ,,We voeren de dieren 's nachts, koelen met nevel. Er moet altijd iemand bij de dieren zijn, ik laat ze niet alleen.” Holleman probeert te doen wat hij kan om zijn dieren zo koel mogelijk te houden. ,,DE oplossing heb ik niet. Maar ik denk wel dat je erin moet investeren bij het bouwen van een nieuwe stal. Welk type is geschikt voor warm weer, én deze diersoort? Rundveehouders gebruiken bijvoorbeeld enorme ventilatoren.”

Quote

Ik laat de dieren niet alleen

Gerard Holleman, Voorzitter LTO De Liemers-Montferland en varkenshouder

Pluimveehouder Roy Tomesen uit Doetinchem juicht het onderzoek toe. ,,We kunnen natuurlijk allemaal individueel het wiel uitvinden, maar als dat centraal gebeurt is dat goed. Zeker met het oog op de toekomst.”

LTO Nederland denkt in september meer zicht te hebben op de resultaten van de inventarisatie. ,,Veehouders hebben veel maatregelen genomen om hittestress bij de dieren te voorkomen”, zegt een woordvoerder. ,,Nu gaan we met onze achterban evalueren: is er behoefte aan aangepaste of andere technieken? Is meer bewustwording nodig of is er behoefte aan meer advies en voorlichting?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers