Interieur van het 'oude' Liemers Museum aan de Kerkstraat. Foto : Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Interieur van het 'oude' Liemers Museum aan de Kerkstraat. Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Opening Liemers Museum vertraagd: wel expositie en ‘Turmac-Dag’ in nieuwe cultuurhal

ZEVENAAR - De opening van het nieuwe Liemers Museum, een van de toekomstige gebruikers van cultuurcentrum Hal12 in Zevenaar, is vertraagd. Het museum verhuist in september naar de voormalige fabriekshal. Het nieuwe cultuurhart aan de Zevenaarse Kerkstraat opent in april met een twaalfdaags festival.

Reden voor de vertraagde verhuizing van het museum is de trap, die pas rond mei of juni geleverd kan worden. Het Liemers Museum beschikt in zijn nieuwe onderkomen over minder ruimte dan op de vorige plek aan de Kerkstraat, tegenover de voormalige sigarettenfabriek. Die locatie is sinds oktober gesloten. 

Digitaal en filmmateriaal

Op zijn nieuwe plek beschikt het Liemers Museum over één grote open ruimte, met een verdieping, in totaal zo'n 340 vierkante meter. ,,Dat is zo’n 150 vierkante meter minder dan in het vorige pand aan de Kerkstraat”, zegt Ingrid Mens van het Liemers Museum. ,,Maar het is wel een ruimte waar we het verhaal van de Liemers prachtig kunnen vertellen. Dat gebeurt onder meer digitaal en met behulp van filmmateriaal.”

Tweede Wereldoorlog

Thema’s in het nieuwe Liemers Museum zijn onder meer sigarettenfabriek Turmac, de Tweede Wereldoorlog in de Liemers, waterbeheersing in de Liemers en het ontstaan van de plaatsnamen in de regio. ,,Natuurlijk is het jammer dat wij niet in april kunnen openen”, vindt Mens. ,,Maar daar moeten we niet in blijven steken. Bovendien houden wij wel activiteiten in de nieuwe cultuurhal.”

Van 16 maart tot en met 20 mei is op de nieuwe locatie de eerste tentoonstelling te zien van het Liemers Museum: Flying officer Mervyn Wheatley: op fotoverkenning voor Vrijheid. Op woensdag 15 april is de Turmac Dag in de nieuwe cultuurhal, met rondleidingen en de presentatie ‘Turmac in Beeld van 1920 tot 2009’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers