Volledig scherm
De dierenarts behandelt een vergiftigde kat. © Jan Ruland van den Brink

Opnieuw een kat vergiftigd in Zevenaar met muizengif: ‘We dachten dat ze zou sterven’

ZEVENAAR - Voor de vijfde keer in korte tijd is er bij Dierenkliniek De Liemers in Zevenaar een poes of kat binnengekomen met verschijnselen van vergiftiging. Of het dier bewust of onbewust is vergiftigd, weet dierenarts André Bruns niet.

Bruns vermoedt dat een type muizengif dat sinds eind vorig jaar vaker wordt gebruikt, de oorzaak is. ,,Katten kunnen dat gif niet zelf afbreken. Het is spoelen, spoelen en nog eens spoelen zodat het gif langzaam uit zijn lichaam verdwijnt”, zegt Bruns. 

Onderkoelingsverschijnselen

Volledig scherm
Dierenarts Andre Bruns behandelt een vergiftigde kat, die aan infuus ligt. © Jan Ruland van den Brink

Of de kat die dinsdagochtend door de dierenambulance is gebracht het redt, is afwachten. Hij heeft onderkoelingsverschijnselen en ligt in een verwarmd hok onder een dekentje aan een infuus. De kat is in een schuur gevonden en heeft geen chip. Op Facebook is een foto van de kat geplaatst in de hoop dat de eigenaar zich meldt.

Het ‘nieuwe’ muizengif met de stof alfachloralose is zeer waarschijnlijk de oorzaak. Dit type muizengif wordt sinds eind vorig jaar vaker gebruikt omdat een ander muizengif vanwege nieuwe regelgeving niet meer voor consumenten beschikbaar is. ,,En blijkbaar is het muizengif met alfachloralose ook aantrekkelijk voor katten”, meldt dierenarts Bruns.

Onderkoeld

Het muizengif zorgt ervoor dat muizen snel onderkoeld raken en sterven. Maar voor katten kan het ook dodelijk zijn, al zijn de dieren die door Bruns zijn behandeld er allemaal bovenop gekomen. Zo ook poes Cathy uit Zevenaar. Ze werd meer dood dan levend gevonden onder een boom. Omdat ze gechipt was, kon de eigenaar worden getraceerd. 

,,Onze poes was al maanden zoek. Ze verbleef tijdelijk bij mij vanwege een verhuizing van mijn moeder en was ontsnapt”, vertelt Ryan Hendriks. ,,Het was heel heftig haar te zien liggen. Ze was aan het schokken en we dachten dat ze zou sterven. Maar ze kwam er bovenop. Nu komt ze niet meer buiten, maar dat is ook omdat ze al ouder is en omdat mijn moeder nu aan een drukke straat woont.” 

Quote

Het was heel heftig haar te zien liggen. Ze was aan het schokken en we dachten dat ze zou sterven. Maar ze kwam er bovenop.

Ryan Hendriks

Gemengd met kattenvoer

Het landelijke informatiecentrum voor vergiftigingen is op de hoogte van de gevaren van het muizengif voor katten en vraagt dierenartsen alert te zijn. Bruns vermoedt dat in Zevenaar het gif wordt gemengd met kattenvoer, in de hoop dat marters er van eten. ,,In deze regio hebben mensen last van marters. Je mag die dieren niet bestrijden, maar dat gebeurt wel. Katten eten dat vergiftigde voer natuurlijk ook.” 

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers