Volledig scherm
Lege klaslokalen komende donderdag en vrijdag. © ANP

Ouders moeten weer improviseren; Ikea rekent op vol ballenbad

ZEVENAAR - Veel scholen in de Liemers staken komende donderdag en vrijdag. De kinderen zijn dan vier dagen achter elkaar vrij en ouders moeten wat verzinnen; de Ikea in Duiven houdt rekening met 15 tot 20 procent meer bezoekers.  

Wéér een landelijke onderwijsstaking en ditmaal niet één maar twee dagen. Volgens scholen is de werkdruk nog steeds te hoog en de algemene onderwijsbond vindt een nieuwe cao met loonsverhoging, eind vorig jaar afgesloten, niet voldoende.

,,Wij realiseren ons dat wij veel van ouders en verzorgers vragen door weer een nieuwe staking. Maar wij maken ons zorgen over het kunnen handhaven van de kwaliteit van ons onderwijs, als het steeds moeilijker wordt om vacatures te vervullen, goede invallers te krijgen en jonge mensen te enthousiasmeren”, zegt Miryam Donkervoet, bestuursadviseur van Innerwaard, een stichting met zeven integrale kindcentra (ikc's) en een basisschool in Duiven, Loo, Groessen en Westervoort met ruim 2000 leerlingen en circa 220 personeelsleden.

Oppas

Voor werkende ouders zit er niets anders op dan iets te regelen. Ook de Anne Frank school in Doesburg staakt. Kitty van Sommeren uit Doesburg neemt donderdag 30 januari vrij van werk en gaat met dochter Janne en zoontje Naut iets doen.

,,Vrijdag is mijn vaste vrije dag, dus dan hoef ik niets te regelen. De vorige staking had ik overigens geen vrij en heb ik oppas geregeld.”

Ikea

De schoolkinderen en hun ouders zijn op de stakingsdagen van harte welkom bij Ikea in Duiven, zo laat een woordvoerder weten. ,,De vorige stakingen leren ons dat er 15 tot 20 procent meer bezoekers komen. We plannen meer personeel in voor kinderparadijs Smaland.”

Het Lentebad in Zevenaar biedt geen oplossing. Op de donderdag en vrijdag zit het rooster bomvol, laat zwembadmanager Bas Bouwman weten. Er wordt onder andere zwemles gegeven, volwassenen zwemmen baantjes en er is aquarobics. ,,We hebben helaas weinig ruimte voor de schoolkinderen.”

Veel scholen zijn dicht, maar niet alle. Op brede school De Ontdekking in Didam en daltonbasisschool St. Jozef in Loil wordt ‘gewoon’ les gegeven. ,,Van de drie leerkrachten die wel staken wordt de groep overgenomen. Alle kinderen ontvangen dus gewoon regulier onderwijs op 30 en 31 januari”, zo meldt Bart van der Ent, directeur van beide scholen. De Bernadetteschool in Loo is op donderdag dicht en op vrijdag wel geopend.

De Trompetter in Angerlo heeft getwijfeld, maar gaat toch dicht. ,,De meerderheid van de leerkrachten heeft aangegeven te willen staken. Voor ons is het niet mogelijk met de enkele aanwezige collega’s de hele school te draaien”, zegt directeur Armanda Waters-Peters.

  1. Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlanders crashten in gestolen Audi RS3
    VIDEO

    Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlan­ders crashten in gestolen Audi RS3

    EMMERIK / ZEVENAAR - Twee mannen die omkwamen bij een verkeersongeluk op de A12 bij Zevenaar hadden kort daarvoor met een derde verdachte geprobeerd een geldautomaat te kraken in Emmerik. Het drietal onderbrak de plofkraak om nog onduidelijke redenen. Van die poging zijn wel videobeelden waarop de drie te zien zijn. Op die beelden is ook het kenteken te zien van de in Herne gestolen grijze Audi RS3 waarin zij later verongelukten.

Liemers