Volledig scherm
Rustplek het 'Uut Blaos Huukske' aan de Oude Kleefsepostweg in Spijk © DG

Parel van de Liemers: Spijk wint prijs voor groene initiatieven

ZEVENAAR - Een flinke opknapbeurt heeft het Zevenaarse dorp Spijk een bijzondere prijs opgeleverd. Inwoners hebben het afgelopen jaar onder meer de dorpskern aangepakt, voortuinen opgeknapt én een rustplek voor fietsers en wandelaars aangelegd. Deze week nam Guido Ariessen van Stichting Actief Spijk de Steenbreektrofee in ontvangst. 

,,Het dorp ziet er nu echt uit als een visitekaartje’’, zegt Guido Ariessen. ,,We hebben samen zo veel mogelijk steen vervangen door groen en daar ben ik ontzettend trots op.’’ 

Vooral de rustplek aan de Oude Kleefsepostweg valt in de smaak. Eind juli woonden ruim honderd inwoners de officiële opening van het zogenoemde ‘Uut Blaos Huukske’ bij. 

Volledig scherm
Het opgeknapt schuilhuisje voor wandelaars en fietsers © DG

,,We hebben er vijftien fruitbomen geplant, wilde bloemen gezaaid, een waterpomp geslagen en een insectenhotel geplaatst’’, aldus Ariessen. Er staat ook een schuilhuisje en een pergola met picknickbankjes. Daarboven wappert de Stichting Actief Spijk-vlag. 

Steentje bijgedragen

,,Het mooiste plekje van Spijk’’, noemt Katrien Thielking (70) het. Op haar voortuin na, die ze al 48 jaar keurig bijhoudt. ,,Dat vind ik belangrijk. Zo draag ik mijn steentje bij aan de leefbaarheid van de straat. Maar sommige mensen geven daar niet veel om of weten niet waar ze moeten beginnen, dus ik ben erg blij dat de organisatie die mensen een handje heeft geholpen.’’ 

Ook zijn alle gebouwen afgekoppeld van de riolering. Water stroomt nu rechtstreeks de natuur in, in plaats van in het riool. ,,Kijk wat je allemaal kunt bereiken met een aantal ambitieuze mensen’’, aldus Ariessen.

Tien dorpen in Nederland hadden zich aangemeld voor de prijsvraag. In oktober dit jaar nomineerde de zevenkoppige jury vier projecten waaronder in Apeldoorn, Den Helder en Nijmegen. Stichting Steenbreek wil met de prijs dorpen aanmoedigen om zo innovatief en duurzaam mogelijk met groen om te gaan. 

Volledig scherm
De pergola met picknickbankjes © Redactie Gelderlander

Liemers