Een elektromonteur koppelt de zuil voor stadsparkeren aan de nieuwe parkeerautomaat op het parkeerterrein aan de Kampsingel in Zevenaar.
Volledig scherm
Een elektromonteur koppelt de zuil voor stadsparkeren aan de nieuwe parkeerautomaat op het parkeerterrein aan de Kampsingel in Zevenaar. © Jan Ruland van den Brink

Parkeren in hartje Zevenaar deze week nog gratis: vanaf maandag werken de nieuwe automaten

ZEVENAAR - Parkeren in hartje Zevenaar is deze week nog gratis. De nieuwe parkeerautomaten in het centrum zijn geplaatst, maar blijven nog even buiten gebruik. Om misverstanden te voorkomen zijn de displays afgeschermd met een metalen vuurwerkkap.

Maandagochtend vanaf 09.00 uur gaan de kappen eraf en moet er weer worden betaald om te parkeren in het Zevenaarse centrum. Dan zijn alle nieuwe parkeerautomaten gekoppeld aan de zuil waar kan worden afgerekend.

De parkeerautomaten in Zevenaar kampten geregeld met storingen. De apparaten waren ruim negen jaar oud. Op zeventien plekken aan de rand van het centrum verdwijnen de parkeerautomaten. Er zijn in totaal zeventien nieuwe automaten geplaatst: de helft van het aantal dat er stond vanaf 2010. Van een aantal parkeerautomaten werd amper gebruik gemaakt. Op de plek waar deze apparaten stonden, verwijst een bord de automobilist naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat waar betaald moet worden.

Meeste mensen betalen cash

Dat betalen kan op verschillende manieren: met een parkeerapp, met de stadspas, de pinpas of contant. Wie met zijn pinpas of contant betaalt, ontvangt een parkeerticket. Dat bonnetje hoeft niet achter de voorruit te worden gelegd. Omdat automobilisten het kenteken van hun auto invoeren bij de automaat, kan de parkeerwachter zo controleren of er is betaald. Het ticket kan wel voor eigen administratie worden geprint.  

Veruit de meeste parkeerders in Zevenaar betalen cash bij de automaat. In 2017 waren er 466.562 contante parkeertransacties. Dat jaar werd 132.878 keer met de pinpas betaald bij de Zevenaarse parkeerautomaten. Cijfers over 2018 kon de gemeente gisteren niet geven.

Voor gebruikers van een parkeerapp, bijvoorbeeld Yellowbrick, verandert er niets in Zevenaar. Dat geldt ook voor de houders van een stadspas. Zij kunnen bij aanvang van de parkeersessie hun pas voor de zuil naast de parkeerautomaat houden om in te checken en bij vertrek uitchecken op dezelfde manier.

Parkeersessies

In heel Nederland zijn 15.500 stadspassen in omloop. Die zijn uitgegeven in 140 gemeenten, waaronder Zevenaar, Doesburg, Doetinchem, Arnhem en Nijmegen. Na aanmelding op de website Stadsparkeren.nl zijn stadspassen landelijk te gebruiken. Houders van zo’n pas kunnen ook de Stadsparkeren-app op hun mobiele telefoon installeren. Met een stadspas wordt maandelijks betaald voor alle parkeersessies in die periode.

De nieuwe parkeerautomaat in Zevenaar.
Volledig scherm
De nieuwe parkeerautomaat in Zevenaar. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers