Volledig scherm
PREMIUM
Militair historicus Pim Gerritzen promoveert op de bevrijding van de Liemers. © Jan Ruland van den Brink

Pim en de sporen van de Tweede Wereldoorlog in de Liemers

TOLKAMER - De succesvolle 'Slag om Arnhem’ begon in de Liemers, betoogt Pim Gerritzen (26). De geschiedenisstudent uit Tolkamer geeft lezingen over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. ,,Ik ben geïnspireerd door mijn opa.” 

Op 27 september 1944 was Wim Vloed, de opa van Pim, een jochie van vier. Hij zag die dag hoe een gevechtsvliegtuig van de Duitsers crashte bij de Eltenseweg in Lobith. De Focke Wulf stortte brandend naar beneden. De piloot kwam om het leven. 

,,Dat moet ongelooflijk veel indruk op mijn opa hebben gemaakt, al was hij pas vier”, zegt Gerritzen. ,,Mijn opa vertelde geregeld over die crash. Hoe het brandende vliegtuig naar beneden stortte en in de Oude Rijn belandde. Maar ook over de evacuatie. Op 10-11 februari 1945 kwam het bevel tot evacuatie van Gelders Eiland. Na de verloren Slag om Arnhem, in september 1944, werd er hevig gevochten in de regio. Mijn familie vertrok met een huifkar uit Tolkamer. Via Zevenaar, Didam en Zeddam reden ze naar Groenlo. Daar bleven ze de laatste maanden van de oorlog. Toen de Liemers werd bevrijd, waren er nauwelijks mensen in het gebied.”

Quote

Mijn familie vertrok met een huifkar uit Tolkamer. Via Zevenaar, Didam en Zeddam reden ze naar Groenlo

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers