Volledig scherm
© Thinkstock

Plannen voor kleine crematoria in Zevenaar

ZEVENAAR - Twee ondernemers hebben bij de gemeente Zevenaar een plan ingediend voor een kleinschalig crematorium. Eén aan de Babberichseweg 4, het andere aan de Giga op bedrijventerrein 7Poort.

Zeven tot acht crematies per week zouden volgens de gemeente worden uitgevoerd in De Wingerd, het pand aan de Babberichseweg 4. „Dat aantal lijkt laag, maar is volgens de ondernemer haalbaar", stelt de gemeente.

Niet concreet
Nut en noodzaak van een crematorium aan de Babberichseweg en de economische uitvoerbaarheid moeten nader worden onderzocht. Burgemeester en wethouders vinden het plan niet concreet genoeg. Toch is het college in principe bereid om mee te werken aan de vestiging van een crematorium in Zevenaar. Dit zou een toegevoegde waarde voor de gemeente hebben.

Horeca
Bij het crematorium annex uitvaartcentrum aan de Babberichseweg zouden 67 parkeerplaatsen moeten komen. Ook voorziet het plan in horeca, strooivelden, urnenmuur en een kapelcomplex met onder meer een aula, opbaarruimte, familiekamer en koffieruimte.

Een tweede ondernemer heeft plannen voor een kleinschalig crematorium aan de Giga op bedrijventerrein 7Poort. Hier gaat het volgens een gemeentewoordvoerster om een plan voor negen crematies per week.

Rendabel
Koen Verlinden, regiomanager van De Wit/Dela Uitvaartverzorging, betwijfelt of een een kleinschalig crematorium in Zevenaar haalbaar is. „Ik vraag me af hoe een kleine ondernemer dit rendabel kan maken. Daarvoor zijn minimaal 500 crematies per jaar nodig. Bij Moscowa in Arnhem ligt dat aantal op 1.500 tot 2.000."

Liemers