De geldautomaat tussen tankstation Kuster Oil en Spielstation in Emmerik waar de plofkraak vannacht heeft plaatsgevonden.
Volledig scherm
De geldautomaat tussen tankstation Kuster Oil en Spielstation in Emmerik waar de plofkraak vannacht heeft plaatsgevonden. © DG

Plofkraak Emmerik mislukte: vluchtende Nederlanders crashten in gestolen Audi RS3

VIDEOEMMERIK / ZEVENAAR - Twee mannen die omkwamen bij een verkeersongeluk op de A12 bij Zevenaar hadden kort daarvoor met een derde verdachte geprobeerd een geldautomaat te kraken in Emmerik. Het drietal onderbrak de plofkraak om nog onduidelijke redenen. Van die poging zijn wel videobeelden waarop de drie te zien zijn. Op die beelden is ook het kenteken te zien van de in Herne gestolen grijze Audi RS3 waarin zij later verongelukten.

Van de geldautomaat aan de Ostermayerstraat in Emmerik dat het drietal wilde kraken kwam om 4.03 uur vrijdagochtend een alarmmelding. De politie ging direct op die melding af maar trof bij de geldautomaat geen daders meer aan. 

Duidelijk te zien was dat een poging was gedaan de automaat open te breken met een breekijzer. Op bewakingsvideobeeld is te zien hoe de mannen met gasflessen in de weer zijn geweest en met explosieven. Die zijn uiteindelijk niet afgegaan waardoor de plofkraak niet lukte. 

De plofkrakers gingen er in hun gestolen auto vandoor richting Nederland. In de buurt van Zevenaar botste hun auto met grote snelheid tegen een vrachtwagen met de fatale gevolgen. 

Liemers