Volledig scherm
© JV

Politiek Zevenaar vreest groeiend tekort Hal12

ZEVENAAR - Politiek Zevenaar vreest een groeiend tekort op Hal12. Een raadsmeerderheid paste woensdagavond het huidige tekort van ruim 470.000 euro op bouw- en advieskosten bij. Maar ook coalitiepartner CDA sprak alvast zijn zorgen uit over het exploitatiebudget.

Naar verwachting kampt Hal12 straks met een tekort van 226.000 euro per jaar. Dat tekort zou binnen vijf jaar opgelost moeten zijn. Hoe? Dat is nog onduidelijk. 

Een overzicht van de exploitatie van het toekomstige cultuurcentrum voor Zevenaar en omstreken is er volgens wethouder Anita van Loon nog niet. Tot verbijstering van de oppositie. Ook het CDA, coalitiepartner van Lokaal Belang, de grootste fractie in Zevenaar, zei woensdag tijdens de raadsvergadering te schrikken van de woorden van de wethouder. Van Loon gaf aan dat het besluit om nu extra geld in de bouw van Hal12 te steken, in dat overzicht wordt meegenomen. ,,Het is bijna klaar, maar het moet wel compleet zijn.”

'Paard achter wagen spannen’

De oppositie noemde dat het paard achter de wagen spannen en repte van een fuik waar straks niet meer uit te komen is. Het antwoord op de vraag hoe groot het exploitatietekort van Hal12 maximaal mag zijn, kwam gisteravond niet. De kosten voor de nieuwe inrichting van het terrein voor Hal12 en gemeentehuis staan overigens los van de begroting voor Hal12. 

Teleurstelling

Bert Frölich, directeur van Kunstwerk! de Liemers, toonde zich eerder publiekelijk teleurgesteld over het uitblijven van overleg over noodzakelijke kostenbesparingen op de bouw. ,,Onkies”, vond wethouder Nanne van Dellen die uitspraak. Ook dat schoot de oppositie in het verkeerde keelgat. Maar Van Loon erkende dat de keuzes om te besparen op de bouwkosten ‘misschien anders had gemoeten’.

Kosten jeugdzorg

Zevenaar worstelt niet alleen met de kosten voor Hal12. De gemeente komt miljoenen tekort. Door een extra uitkering van het Rijk is dat tekort dit jaar niet ruim 7 miljoen, maar 5,5 miljoen euro, liet Van Dellen de gemeenteraad gisteravond weten. Het Zevenaarse miljoenentekort wordt voornamelijk veroorzaakt door de kosten voor jeugdzorg. Die rijzen de pan uit. Van Dellen gaf eerder al aan dat wat hem betreft op jeugdzorg bezuinigd moet worden. 

Ook over die uitspraak waren met name de oppositiepartijen niet te spreken. ,,Je zult als Zevenaarse tiener maar hulp nodig hebben en te horen krijgen dat de gemeente op die hulp wil beknibbelen. Maar intussen wel tonnen extra beschikbaar stelt voor cultuur”, was de teneur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers