Volledig scherm
Passagiers van Arriva en Breng op de lijn Arnhem- Winterswijk zullen weinig merken van de aanleg van het derde spoor tussen Zevenaar en Emmerik. © Theo Peeters

ProRail start met aanleg derde spoor tussen Zevenaar en Emmerik

BABBERICH – Deze maand begint ProRail met de aanleg van het derde spoor tussen Zevenaar en Emmerik.  Het doel is een optimale aansluiting op het Duitse deel van de Betuweroute naar Oberhausen. 

Het derde spoor heeft consequenties voor de infrastructuur. Het viaduct Beekseweg (N812) en de voetbrug Kloosterpad moeten worden aangepast en het fietsviaduct Kwartiersedijk wordt verlengd. De spanning op de bovenleidingen van de Betuweroute werd vorig jaar al verhoogd van 1.500 naar 25.000 volt, in lijn met de internationale afspraken.

Oberhausen

Verreweg het meeste werk wordt aan Duitse zijde verricht. Tussen Emmerik en Oberhausen komt 70 kilometer nieuw spoor met geluidsschermen. Stations worden verbouwd en meer dan honderd  viaducten en bruggen worden aangepast of nieuw gebouwd. Deze werkzaamheden werden vorig jaar gestart.

De aanleg van het derde spoor tot de Duitse grens heeft vooralsnog geen invloed op het personenvervoer van Arriva en Breng tussen Arnhem en Winterswijk. Het goederenvervoer en ICE-treinen naar Duitsland gaan het wel merken. Op bepaalde momenten rijden er geen treinen, zoals op 30 september als er een 53-urige treinvrije periode is. Goederentreinen en ICE-treinen worden dan omgeleid. 

Overlast

Het werk aan het spoor zorgt in Zevenaar en Babberich hoe dan ook voor overlast. ProRail en aannemer Dura Vermeer proberen het ongemak zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door het materiaal zo veel mogelijk via het spoor in plaats van over de weg te vervoeren. Dit lukt niet voor de volle 100 procent. Een deel moet via vrachtwagens worden getransporteerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers