Volledig scherm
Huis Sevenaer krijgt provinciale subsidie voor de restauratie van de ramen, kozijnen en luiken. © Theo Kock

Provinciaal geld naar Sevenaer en Commanderij

ZEVENAAR/DOESBURG - Landgoed Sevenaer in Zevenaar en Commanderij Doesburg zijn in de prijzen gevallen bij de verdeling van provinciale subsidies voor het opknappen van historische gebouwen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim zes ton voor de beide Liemerse projecten. Dat heeft de provincie woensdag bekend gemaakt.

Het Hooge Huis van het landgoed moet nodig opgeknapt worden. Het gaat met name om de luiken, ramen, kozijnen en een deel van het casco. De verwachting is dat het gebouw daardoor vaker ingezet kan worden voor rondleidingen en bezichtigingen. Daarnaast bezit het landgoed ook verschillende panden aan de Wittenburgstraat. Twee van deze panden staan leeg. De provincie betaalt mee aan de restauratie, verduurzaming en herbestemming van deze panden. Het eerste project krijgt 172.519 euro en het tweede project 126.429 euro.

Commanderij

De Commanderij in Doesburg krijgt 310.092 euro van de provincie. Door deze bijdrage kan het gebouw gerestaureerd worden en gereed gemaakt worden om het Lalique museum in de Commanderij te huisvesten. Het gebouw is een rijksmonument. Met de bijdrage kunnen historische elementen gerestaureerd worden en wordt leegstand van het bijzondere pand voorkomen. Daarnaast verwacht de provincie dat het museum meer bezoekers kan gaan trekken als de omstandigheden verbeterd worden. 

Eerder dit jaar kreeg het Streekarchief in Doesburg al een bedrag van 332.000 euro van de provincie om de historische elementen van het gebouw zichtbaar te maken. Ook is het geld bedoeld om de eerste en tweede verdieping van het pand gebruiksvriendelijk te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers