Volledig scherm
PREMIUM
Fietsers door de regen in Arnhem. © Rolf Hensel

Regen, regen, regen, het doet ons niks. En de natuur juicht

ZEVENAAR/ NIJMEGEN - Je kunt een winterdepressie hebben, of zelfs een voorjaarsdepressie, maar de aanhoudende regenval in de natste maand maart sinds jaren doet helemaal niks met ons gemoed. ,,Althans, dat is nog nooit aangetoond”, stelt hoogleraar klinische psychologie Jan Spijker van de Nijmeegse universiteit. De dagenlange regenval is wel ergens anders goed voor: het grondwaterpeil. 

Quote

Een serie sombere dagen heeft wel effect op de stemming, dat kan iedereen onderbou­wen.

Jan Spijker, Hoogleraar klinische psychologie

In februari viel er op de meeste plekken in de regio 5 tot 10 millimeter meer dan gemiddeld. En nu, halverwege maart, is er al bijna net zoveel gevallen als normaal in de hele maand.

Volgens de voorspellingen van Weeronline komen er de komende twee weken nog tientallen millimeters aan regen bij. Daarmee kan maart wel eens een van de natste maartmaanden in jaren worden. Vanaf dinsdag wordt het volgens de weermodellen overigens wel weer even droog.

,,Een serie sombere dagen heeft wel effect op de stemming, dat kan iedereen onderbouwen", stelt Spijker. ,,Maar echt aangetoond is dat mensen last hebben van herfst- of winterdepressies.” En die worden níet veroorzaakt door het weer, maar door het gegeven dat het dan korter licht is. Daardoor wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de ochtend niet gestopt . Door dat te veel aan melatonine kunnen mensen moe en slaperig worden, maar wordt er ook minder serotonine en noradrenaline aangemaakt wat mensen actief maakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers