Rhederlaag.
Volledig scherm
Rhederlaag. © Pim Roelofs/DG

Rhederlaag en Bijland niet preventief afgesloten vanwege drukte

GIESBEEK/BRAAMT/TOLKAMER - Met de drukte van Hemelvaartsdag in het achterhoofd, is het de vraag of Zevenaar extra maatregelen neemt om een opnieuw overvloed aan water- en zonaanbidders in recreatiegebieden in de zomer te voorkomen. Preventieve afsluiting van recreatiegebieden Rhederlaag en Bijland is daarbij volgens Zevenaar geen optie.

Ruim 300.000 bezoekers trekt Rhederlaag tussen Giesbeek en Lathum jaarlijks. Op zonnige dagen liggen de stranden er vol. Zoals donderdag, toen mensen er massaal op uittrokken. Burgemeester Luciën van Riswijk van Zevenaar -medeverantwoordelijk voor de veiligheid -besloot toen dat er geen nieuwe bezoekers bij mochten. Een scenario dat ook komende zomer uit de kast getrokken kan worden.

Op tijd beginnen met doseren

,,Op het moment dat het te druk wordt bij Rhederlaag kunnen we in overleg met de beheerders er alleen voor zorgen dat er niet nog meer mensen bijkomen. We kunnen doseren door de slagbomen niet meer open te laten gaan. Dat hebben we op Hemelvaartsdag ook om een uur of 16.00 uur moeten doen. Het was aan de stranden echt erg druk.”

,,Je moet eigenlijk op tijd beginnen met doseren. Maar dat lukt niet altijd. De boa’s die de plassen controleren, zijn niet altijd bij Rhederlaag. Binnen een uur tijd kan het ineens heel druk worden. Dan moet je snel schakelen en de parkeerplaatsen sluiten. We gaan niet proberen mensen weg te krijgen van de stranden. Dat levert alleen maar meer problemen op.’’

Geen problemen in Tolkamer

Bij Bijland verwacht Van Riswijk geen problemen. ,,Daar heeft de parkeerplaats nog nooit helemaal vol gestaan. We houden goed contact met de beherende organisaties en grijpen is als het nodig is. Maar het beste middel is dus reguleren aan de poort.”

Quote

Begrijp me goed, als het nodig is worden er wel degelijk boetes uitgedeeld

Burgemeester Peter de Baat, Gemeente Montferland

‘Hopelijk niet afsluiten’

Burgemeester Peter de Baat van Montferland, met onder meer recreatiegebied Stroombroek in Braamt, rekent in zijn gemeente op de bezoekers. ,,Als het gaat om de naleving van de coronaregels begint het met de verantwoordelijkheid van de mensen. Pas als het niet anders kan komt handhaving aan de orde.”

,,Maar begrijp me goed, als het nodig is worden er wel degelijk boetes uitgedeeld. Hopelijk hoeven we de komende tijd niet naar het zwaarste middel te grijpen dat we een gebied moeten afsluiten.’’

Liemers