Volledig scherm
Oude ambachten op de kerstfair bij Halsaf in Babberich. Foto's Theo Kock © Theo Kock

Ridders en Vikingen brengen kerstsfeer naar Halsaf

BABBERICH Als je vanmiddag de kerstfair op landgoed Halsaf in Babberich bezoekt, kun je zo maar oog in oog komen te staan met een ridder of een Viking. De strijders van weleer zorgen samen met chocolademelk, glühwein en een kinderkoor voor de juiste kerststemming.

Re-enactors die als ridders en Vikingen hun tentenkamp op landgoed Halsaf hadden opgeslagen, baanden zich ook zaterdag al een weg tussen het publiek. Dat deden ook de midwinterhoornblazers, die je hier overal kon zien en horen spelen. Op het fraai verlichte bospad bij het kasteel stond het vol met kraampjes met onder meer kerststukjes, handwerken en allerlei lekkernijen. De chocolademelk en glühwein vonden gretig aftrek bij de temperaturen net boven het vriespunt. Op de binnenplaats van kasteel Halsaf waren optredens van onder meer een in Dickensstijl verkleed kinderkoor te zien. Het publiek kon zich warmen nabij de verschillende vuurkorven. Wie de kou echt even wilde ontvluchten, had de mogelijkheid om voor een kerstfilm plaats te nemen in de bioscoop die in het kasteel was ingericht.

Dat zat er niet in voor landgoedeigenaar Arthur de Nerée tot Babberich, want hij kroop in de huid van de kerstman en reed in een grote golfkar bezoekers vanaf de verschillende parkeerplaatsen richting het terrein van de kerstfair. Tussendoor nam hij wel de tijd voor de nodige foto’s en het begroeten van jeugdige bezoekers. Achter zijn grote witte baard was een brede glimlach te zien. ,,De opkomst is goed en het is heel gezellig’’, zo sprak de kerstman.

Xander en Marianne Serphos

Volledig scherm
Xander en Marianne Serphos © Theo Kock

Verkleed als Vikingen maken Xander (44) en zijn vrouw Marianne (44) Serphos uit Enschede een ronde over het terrein van de kerstfair. Het hele jaar door trekken ze als re-enactors door het land. Xander draagt een wambuis – een speciale vechtjas – en daarnaast een zwaard en een mes. ,,We demonstreren ook geregeld gevechten’’, vertelt hij.

De Enschedeër heeft altijd al veel interesse voor geschiedenis gehad. Sinds tien jaar is hij nu uitgedost in middeleeuwse kledij op dergelijke evenementen te zien. ,,We vinden het leuk om mensen te vermaken”, vertelt hij. ,,En het geeft ons rust. Even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en even geen mobieltje.’’

De sfeer tijdens de kerstfair in Babberich bevalt het stel uitstekend. ,,Die gezelligheid en al die vrolijke mensen, zo zou het eigenlijk het hele jaar moeten zijn”, vindt Xander. ,,In november stond bij ons thuis de kerstboom al’’, voegt zijn vrouw Marianne toe. ,,Wij houden van de warmte en de saamhorigheid rond kerst.’’

Rieny Putmans

Volledig scherm
Rieny Putmans © Theo Kock

Het is zaterdag een drukke dag voor Rieny Putmans (73) uit Zevenaar en zijn collega-midwinterhoornblazers. Niet alleen in Babberich, maar ook in Zevenaar, Duiven en bij de kerkdienst in Lobith wordt midwinterhoorn gespeeld. ,,We vliegen heen en weer”, zegt Putmans. ,,Straks is het even snel wat eten en weer door.”

Ondanks de drukte zegt hij jaarlijks weer uit te kijken naar deze periode. Van de eerste zondag in de adventsperiode tot en met Driekoningen (6 januari) mogen de midwinterhoornblazers spelen. ,,Hartstikke mooi dat we het kunnen en mogen doen”, vindt de Zevenaarder. ,,Die melancholische klank wekt een bepaalde sfeer op. Dat hoort bij kerst.”

De in totaal 35 leden van de midwinterhoorngroep Bergh spelen in deze periode ook veel in verzorgingshuizen. ,,De mensen daar krijgen dan spontaan een lach op hun gezicht”, zegt Putmans, die op zijn beurt goed te spreken is over de kerstfair bij landgoed Halsaf. ,,Dit is een mooie overzichtelijke plek en het is lekker gezellig.”

Ela 

Samen met haar kinderen, haar zus en haar buurmeisje is Ela (31) naar landgoed Halsaf gekomen. Ze is niet specifiek op zoek naar iets, maar zag dit evenement op Facebook langskomen en had wel zin in een uitje op de vrije zaterdagmiddag. Bij het zien van de kerstman is de middag voor de kinderen al geslaagd.

Thuis heeft de kerst ook al zijn intrede gedaan. ,,Dit jaar staat er een kerstboom”, zegt ze. ,,Vorig jaar was ik nog bang dat mijn zoon alle ballen eruit zou lopen, maar bij m’n moeder thuis ging dat toen heel goed. Nu blijven de kinderen er ook netjes vanaf en zitten ze vol bewondering naar de ballen te kijken.”

Tijdens de kerstdagen zelf staat voor Ela de gezelligheid centraal. ,,We zijn een beetje aan het consuminderen”, vertelt ze. ,,Eerder ging kerst vooral om heel veel eten. Nu gaat het vooral om de sfeer eromheen. Het samenzijn met familie en met z’n allen een spelletjes doen, dat vind ik heerlijk.’’

Volledig scherm
Lekker marshmallows roosteren. © Theo Kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers