2019: bouw van woningen in de Zevenaarse wijk Groot Holthuizen.
Volledig scherm
2019: bouw van woningen in de Zevenaarse wijk Groot Holthuizen. © theo kock persfotografie

Royaal woningaanbod van Zevenaar wordt verder uitgebreid, Doesburg paradijs voor huurders

ZEVENAAR  - Altijd al willen wonen in Zevenaar? Dan is dit misschien wel het moment om zaken te doen. Alleen al op Funda worden er 222 koopwoningen aangeboden. Ter vergelijking: in Doetinchem blijft de teller steken op 112. 

Maar dit is nog niet alles. Vorig jaar werden er in de gemeente Zevenaar 299 woningen vergund. Dat wil zeggen dat er in principe groen licht is voor de bouw. De gemiddelde doorlooptijd is echter ongeveer twee jaar. Met name woningzoekers die een huis willen kopen, hebben in Zevenaar veel keus en zij gaan straks nóg meer aanbod krijgen. Van de 299 woningen worden er op den duur 278 te koop aangeboden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Zevenaar versus andere gemeenten

De andere Liemerse gemeenten komen samen niet eens in de buurt van het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in Zevenaar. In Montferland werd in 2019 voor vijftig nieuwe koopwoningen een vergunning afgegeven. Duiven en Westervoort doen het met respectievelijk elf en twaalf koopwoningen. 

Absolute uitschieter op het gebied van huurwoningen is Doesburg. De totale woningvoorraad van de Hanzestad mocht in 2019 groeien met 93 huurwoningen en zo'n 15 koopwoningen. Daarmee komen er in Doesburg de meeste nieuwe huurwoningen in alle gemeenten binnen de Liemers en Achterhoek. 

Het gaat in Doesburg om vervangende nieuwbouw. In de wijk De Ooi worden door de corporatie 95 gedateerde eengezinshuurwoningen gesloopt. Daarvan worden er in drie jaar tijd 93 teruggebouwd, waarvan 72 als levensloopbestendige woningen. Met deze woningen wordt ingespeeld op het feit dat er steeds meer 1- en 2-persoonshuishoudens zijn.

De andere gemeenten zetten vooral in op de komst van koopwoningen. In Doetinchem bijvoorbeeld staat dat aantal op 98.

Nieuwbouw op de rol in Arnhem 

In Arnhem vergunde de gemeente de bouw van circa vijfhonderd huizen. Het omzetten van niet-woningen zoals kantoren in woningen is niet meegenomen in de cijfers van CBS.

Liemers